Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От ноември започва зимното поддържане на републиканската пътна мрежа

До края на октомври по райони на планиране ще се проведат регионалните срещи за готовността за зимата, в които ще участват представители на различните институции - Пътна полиция, ГД "Пожарна безопастност и защита на населението", ИА "Автомобилна администрация" и други. Първата е през следващата седмица, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура. 

Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ е обсъдил вече с директорите на 27-те областни пътни управления подготовката за зимно поддържане на републиканските пътища. На директорите на областните пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. А там предпоставките за заледявания рано сутрин са най-големи.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките продължават за зимен сезон 2020/2021, уточняват от пътната агенция. Очаква се в периода 1-15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия, да бъде въведено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в цялата страна.

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си за движение при зимни условия, да не чакат първите минусови температури, и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във