Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От Националния съвет по туризма поискаха облекчени условия за туристите от важни пазари

От Националния съвет по туризъм са поставиха темата за уеднаквяване на изискванията към посетителите, влизащи у нас от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия, Израел, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, съобщиха от министерството на туризма. Държавите са включени в заповед на министъра на здравеопазването, според която всички пристигащи задължително трябва да имат PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в България. От Националния съвет по туризъм са поискали да бъде направен ситуационен анализ на заболяваемостта по държави, за да се вземе решение дали може да се облекчат мерките за влизане на чужденци от конкретните страни.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова коментира, че тези пазари са важни за страната дестинации, от които всяка година посрещаме голям брой туристи.

От браншовия съюз настояват да бъде направен анализ и на ситуацията по отношение на Турция, която е един от големите пазари за нас, и да се коментират възможностите също за отваряне на пътувания от южната ни съседка. През миналата година Турция е била четвъртият по големина входящ пазар на българския туризъм. У нас са гостували 648 740 човека, като при това има и ръст на посещенията с 3.8 процента.

Припомняме, че от 28 юли в България срещу отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, могат да влизат с цел туризъм гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. За гражданите на Украйна изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли. Това съобщават от здравното министерство.

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във