Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От МОСВ следят 8 депа за отпадъци, заради които ЕС ни санкционира

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) провери какво се случва със забавената рекултивация на осем стари депа за битови отпадъци. Те са в общините Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Заради това забавяне в началото на август служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметовете, на чиято територия са общинските депа. При срещата Карамфилова изиска от кметовете график на дейностите и започна ежеседмични проверки.

Проблемът е в това, че преди година Европейската комисия отправи предупреждение, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради все още нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци от общо 113, включени в наказателната процедура. До преди проверката на Карамфилова бяха осем, а след нея - имайки предвид, че е завършена техническата рекултивация на депото в Бяла, вече остават само седем проблемни депа.

При депата в Перник, Дупница и Бобошево служителите на министерството са установили, че има съществена мобилизация и напредък при реализирането на строителните дейности.

При депото в Перник, независимо от обилните дъждове през последните дни, има напредък и се спазва графикът. На депото в Бобошево строителят е осигурил необходимата техника и също се работи без забавяне, още повече че теренът е равнинен. На депото в Дупница са осигурени техника и работници, като дейностите се изпълняват при добра организация и по график. 

При инспекция на депото във Велинград е установено, че се работи по довършителни дейности, като поетият ангажимент от страна на общинското ръководство е за приключване на дейностите по техническата рекултивация към средата на септември.

На депото в Бяла (Варненско) работата на терен е приключена и вече има издаден акт 15 за изпълнена техническа рекултивация.

При проверката на общинското депо в Кърджали е установен напредък при предвидените строително-монтажни работи, които се изпълняват според поетия от общината ангажимент. За депото в община Кочериново има разрешение за строеж от края на август и има определена дата за започване на дейностите в рамките на седмицата след 12-и септември. Забавяне е отчетено при началото на дейностите по изпълнение на рекултивацията на депото в община Пирдоп. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във