Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От къщите за гости държавата ще пие по една студената вода

Държавната хазна отново е поставена в поза партер. Вече десетина дни никой не може да даде смислен отговор на въпроса, кой ще отговаря за правните  пропуски, допуснати от държавен фонд „Земеделие“  при определяне на методиката за налагане на санкции на неизрядни бенефициенти. След като  преди седмица петчленен състав на Върховния административен съд  окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. На практика с това решение  върховните съдии казаха, че санкции за милиони, свързани с нарушенията при изграждането на къщи за гости, както и с много други злоупотреби по програмата, трябва да бъдат покрити от данъкоплатците.

След като гръмна скандалът, както от разплащателната агенция, така и от министерството на земеделието се опитаха да успокоят обществото, че все пак санкциите ще бъдат за сметка на нарушителите. Само че добрите им намерения никак не се връзват със същината на правния абсурд, сътворен от чиновниците във фонда. Именно те докараха нещата до там, че незаконосъобразната методиката да бъде утвърдена от Изпълнителния директор на държавното ведомство, който според съда  не е имал делегирани права да приеме подобен акт.

Въпреки усилията на сегашната администрация да замаже проблема, нещата не й се получават. Както обясни бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, независимо, че Държавен фонд "Земеделие"  е постановил, че някой от бенефициентите е неизряден и е определил  размера на санкцията, която трябва да бъде заплатена, тези пари няма как да се съберат. Според Найденов методиката е разписана през 2016-а от тогавашния шеф на фонда Румен Порожанов, но това не било умишлено действие, а по-скоро ставало въпрос за правен пропуск. Освен това подписът на Порожанов бил положен след поне десет други.

Само че и до ден днешен никой нито задава въпроса, кои „експерти“ са сътворили недомисления акт и кой всъщност стои зад подписите, предхождали този на Порожанов. Така или иначе, разплащателната агенция не е секретно ведомство, служителите там имат имена и освен всичко друго се подписват и под държавните си заплати...

Сега парламентарната комисия по земеделие спешно е предприела поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които да упълномощи директора на фонд „Земеделие“ да издава подобни наредби като споменатата. Измененията трябва да влязат със задна дата, за да може по този начин всички нарушители да бъдат санкционирани. Тоест, ще се направи пореден опит законови разпоредби да влязат в сила със задна дата и е много вероятно това да се разтълкува като нормативно нарушение. Никак не е изключено депутати да сезират Конституционния съд или президентът да наложи вето. Да не говорим, че недобросъвестни бенефициенти могат да се обърнат и към съда в Страсбург...

Припомняме, че до  избухването на скандала с къщите за гостите, фонд "Земеделие"  беше направил проверки на едва около 18% от всички градежи, финансирани с европейски пари.  Междувременно стана ясно, че през  стария програмен период (2007-2013) са построени 746 такива къщи.

И какво се получава в крайна сметка? След като работата около някои „бенефициенти“ съвсем се размириса,  Европейският съюз наложи на страната санкции за 11 млн. евро. Фонд "Земеделие" пък е спретнал  глоби за 10 милиона лева, но колко от тях действително ще бъдат върнати, никой не знае. Самият Порожанов каза, че ако законодателството не се промени, тези средства едва ли ще бъдат събрани.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във