Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От КРИБ настояват за двустранни договори с АЕЦ и НЕК

До края на следващата седмица работни групи от трите министерства - на финансите, икономиката и енергетиката, заедно с екипите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и на Минно-геоложката камара, ще излязат с текстове - предложения за промяна на цените по отношение на договореностите между краен потребител и производител.

Това обяви министърът на икономиката Даниела Везиева след срещата в сградата на Министерския съвет на представители на КРИБ, БФИЕК и Минно-геоложката камара с министър-председателя Стефан Янев и трима негови министри. Освен министър Везиева на срещата са присъствали и министърът на енергетиката Андрей Живков и министърът на финансите Валери Белчев.

Председателят на КРИБ - Кирил Домусчиев уточни, че срещата се провежда по негова инициатива заради големия проблем, с който се сблъсква енергоинтензивната индустрия по отношение цените на тока и природния газ. Всеки ден получаваме многобройни обаждания: Какво правим? Да намаляваме ли мощностите? Да затваряме ли? "Факт е, че за енергоинтензивната индустрия в България цените продължават да са най-високите в Европа и са убийствени спрямо нашите конкуренти в останалите европейски държави" - уточни Домусчиев.

Поради тази причина от КРИБ са направили редица предложения за излизане от кризата. Едно от тях е въвеждане на хибриден модел. Тук Домусчиев припомни, че по настояване на работодателските организации правителството е определило, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители.

Това обаче не е достатъчно за енергоинтензивните предприятия и те настояват, както е записано в регламента от 2019 г. на 932 на ЕС, българските предприятия, които са част от енергоинтензивната индустрия, да могат да подписват двустранни договори с АЕЦ и НЕК.

Мутафчиев обърна внимание, че излезлите вчера (13 октомври) насоки на Европейската комисия за подпомагане на бизнеса в енергийната криза потвърждават възможността за подписване на подобни двустранни споразумения между дружествата и производителите на електроенергия.

Везиева допълни, че по време на срещата е било постигнато съгласие да се започне работа по неприетия Закон за изменение на Закона за климата в частта му, свързана с наредба, отнасяща се до компенсациите за въглеродни емисии. От тях също ще могат да се възползват енергоинтензивните предприятия. След като бъдат направени измененията, следващото Народно събрание ще може да започне работа именно с тяхното приемане, уточни Везиева.

Финансовият министър Валери Белчев уточни, че все още не са казали "да" или "не" на предложението на КРИБ и че за правителството е важно да няма енергийно бедни. В същото време той обърна внимание, че ако големите енергопотребители не работят, това е проблем за цялата икономика.

Министърът на енергетиката Андрей Живков обяви, че в рамките на следващата седмица ще се изработят критериите, по които ще се определят предприятията, чиито мощности ще бъдат задоволявани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във