Банкеръ Daily

Йорданка Фандъкова:

От края на 2018 г. небостъргачът на "Артекс" се строял незаконно

200 000 лева на ден ще струва закъснението за изпълнителите на "Графа"

"Златен век" не е законна сграда, тъй като главният архитект Здравко Здравков не е подновил разрешителното за строеж. От края на 2018 г. на мястото се строяло незаконно. Това е становището на Столичната община, обяви кметът Йорданка Фандъкова в телевизионно интервю. От думите ѝ стана ясно, че е било заложено строителство на доста по-ниска сграда.

"Към момента няма законово изискване главният архитект арх. Здравко Здравков да изрази официално писмено становище. Не сме институцията, която контролира строежа, а само средата. Отговорността е на ДНСК. На място няма и да се строи надлез за 20 млн. лева", посочи Фандъкова. 

На 15 април ДНСК връчи на строителната фирма протокола за спиране на строителството. Мотивите на дирекцията обаче не са свързани с липсата на валидно разрешение за строеж, а с отклонения от инвестиционния проект. От "Артекс" не са искали презаверка на разрешението за строеж от главния архитект. Здравков не е издавал и документ, че разрешителното е загубило правно действие. Очаква се фирмата да обжалва заповедта, но това не спира изпълнението ѝ.

В заповедта изрично се посочва, че строежът може да продължи след като бъдат отстранени описаните в нея нарушения и след като главният архитект даде становище дали разрешението за строеж е валидно, без да бъде презаверено.

Столичният кмет коментира и скандала "Апартаментгейт". Фандъкова изтъкна, че дори при поява на съмнение колегите ѝ поемат отговорност. "Надявам се, че и другите политически сили ще  докажат, че може да има връщане на доверие. Изборите ще покажат настроенията около скандалите", отбеляза тя. 

По повод ремонта на улица "Граф Игнатиев" Йорданка Фандъкова заяви, че ще има озеленяване, фонтан на "Славейков" и още довършителни работи, но се надява дейностите да приключат скоро. Кметът уточни, че 200 000 лева на ден ще струва закъснението за изпълнителите. "Графът" все още е строителна площадка. Следим всичко по довършителните работи", обобщи Йорданка Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във