Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От КНСБ очакват 17-18% инфлация в края на 2022-а

“Продължавам да мисля, че актуализация на бюджета за тази година ще има, заедно с приемането на този за 2023 година, независимо дали ще има правителство”, сподели във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Той смята, че в бюджета ще има актуализация, която ще се отнася до гарантирането на енергийните плащания до края на годината.
“Силно съм разтревожен от случващото се в енергийния сектор, не мисля, че сме гарантирали енергийните компенсации”, коментира още синдикалистът.
Димитров обясни, че при цени, които започват да стават космически, е невъзможно компенсациите да се самофинансират. До едно ниво е възможно компенсациите да се самофинансират от енергийната система, над него обаче разходът за тях за небитовите потребители е много по-голям, отколкото печалбата на енергийния сектор от износа и продажбата на ток.
“Въпросът, който стои отворен, е какво става с газовите плащания, защото газ ще има, ще бъде намерен, но цената му със сигурност ще бъде доста по-висока от сегашната,” прогнозира още Пламен Димитров.
Синдикалистът е на мнение, че инфлацията ще вкара повече приходи в бюджета от заложените в актуализирания му вариант.
Според Пламен Димитров страната ще завърши годината с около 17-18 процента кумулативна годишна инфлация. Той изрази надежда ръстът на средната заплата в края на 2022 година да гони поне 15-17 на сто.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във