Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От КНСБ искат мораториума върху цените на тока да падне от 1 март

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата да бъде отменен още от 1 март, а не от 1 април - за това настоява президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Той припомня, че премиерът е обещал, че може и по-рано да се свали мораториума.

Димитров поясни, че силно се надява, че като има избран председател на КЕВР и нови комисари, както и нови шефове на „Булгаргаз“, на БЕХ, то тогава може да се озапти увеличението на цените за бита. Така мораториумът може да отпадне от 1-ви март, а не да стои до 1-ви април. Защото това създава огромно финансово напрежение в много системи - в мрежовите оператори ЕСО и ЕРП-тата.

Според КНСБ за следващия отоплителен сезон обхватът на хората, които получават енергийни помощи, трябва да бъде удвоен. Димитров припомни, че по данни на Евростат, над два милиона български домакинства не могат да поддържат жилищата си достатъчно топли, а в момента едва 15 процента от тях ползват енергийно подпомагане.

Според разчетите на КНСБ поне 600-700 000 лица и семейства трябва да бъдат заложени в новия бюджет, като за целта ще са необходими 140 млн. лева. А ако се увеличи размерът на помощите, ще са необходими още 20-30 млн. лева.

Междувременно днес пред сградата на Министерския съвет бе организиран протест от членове и симпатизанти на ВМРО, които изгориха сметки за ток, парно, хранителни продукти.

Представителите на ВМРО - евродепутатът Ангел Джамбазки и бившият военен министър Красимир Каракачанов - разкритикуваха водената от правителството политика за справяне с ценовата криза - за електроенергията и всички комунални услуги. На протеста бяха отправени и призиви за оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във