Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От януари започва бизнесът с газ през българско-румънската връзка

Още от началото на следващата година може да има реални търговски сделки с газ през българско-румънската връзка, заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пред БНР.

"Вече има и няколко компании, които проявяват интерес да пренасят синьо гориво през интерконектора. 80% от потребностите на румънския пазар се задоволяват със собствен природен газ, така че очакванията ми са много скоро румънският алтернативен източник да получи достъп и до българския пазар. Всъщност чакахме този момент на въвеждане в техническа експлоатация на интерконектора, за да можем да пристъпим към процедурата по обявяване на резервиране на капацитет и вследствие на процедурата ще се получат условия, при които да се стигне до реална търговия с природен газ, подобно нещо, виртуална, реална търговия се случва на съществуващата тръба с Гърция", обясни Гегов.

Газовата връзка между България и Румъния ще бъде открита официално днес. На церемонията в град Мартен ще присъстват премиерът Бойко Борисов и министри, представители на правителството на Румъния, на Европейската комисия.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод.

Тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Трансгаз“ С.А.“ подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във