Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От януари природният газ ще поскъпне с повече от 14%

Очаква се от януари природният газ да поскъпне с повече от прогнозираните към момента 14%. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране. Според председателя на енергийния регулатор Иван Иванов основната причина за вероятното по-голямо увеличение е скокът на цените на европейските борси. "В последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши, тоест би следвало да очакваме едно немалко повишение при цената на природния газ, считано от 1 януари", каза той. 

Заявлението за скок на цените от 14 на сто е внесено още на 10 декември, но след тази дата цените на природния газ на европейските газови пазари и на петролните продукти продължават да вървят нагоре, обясни директорът на обществения доставчик „Булгаргаз“ Николай Павлов. Затова той не изключи и по-голямо поскъпване. "Цената на природния газ, която „Булгаргаз“ предлага на пазара е 35% по-ниска от действащите цени от европейските пазари", изтъкна обаче Павлов. А отт КЕВР посочиха, че очакват актуализирана цена на природния газ въз основа на всички сделки, които са извършени през декември на големите европейски газови пазари.

Последното предложение на "Булгаргаз" бе цената на синьото гориво да достигне малко над 117 лева за мегаватчас от януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във