Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От февруари природният газ може да поскъпне с повече от 7%

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди на открито заседание днес предложението на "Булгаргаз" ЕАД да утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 28,92 лв./MWh за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена включва компонента за дейността "обществена доставка" в размер на 0,37 лв./MWh и компонента "задължения към обществото" в размер на 0,19 лв./MWh, се посочва в доклада на работната група към КЕВР.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който участва в заседанието чрез Skype, каза, че няма забележки по доклада на работната група на КЕВР.
Общественият доставчик за момента отчита много високо потребление на природен газ в България, въпреки че зимата не е толкова студена, добави Павлов. Той посочи, че цените на природния газ запазват възходящото си развитие и тенденция. Освен това, борсовите цени на европейските газови пазари, само за периода 1 декември - 27 януари, са се повишили с над 45 процента. Това дължи както на високото потребление през декември и януари и очакваното високо потребление през февруари, така и на високите ценови нива в Азия. Към Азия се насочват големи количества LNG (втечнен природен газ), което влияе на цените на спотпазарите, допълни изпълнителният директор на "Булгаргаз".

На българския пазар "Булгаргаз" продава на своите клиенти с 15-20 процента по-ниска цена спрямо европейските пазари, изтъкна Павлов. В тази цена са отразени нагнетените количества в хранилището в Чирен през лятото, цените на "Газпром", както и цените, по които "Булгаргаз" получава доставки на природен газ от Азербайджан. Всички договорени количества на природен газ от Азербайджан се доставят в България. Директорът "Булгаргаз" на отбеляза, че това позволява, наред с по-ниската цена, по която "Булгаргаз" е закупувал и нагнетявал природен газ в Чирен и сега добива, общественият доставчик да продава на по-ниска цена в сравнение с действащите цени на европейските газови пазари.

Синьото гориво може да поскъпне с повече от предвижданите към момента 7 процента, стана ясно от думите на Николай Павлов.

При петрола и петролните деривати също има повишение около 15 процента на цените им.

Очакваната цена, по която "Булгаргаз" ще продава на своите клиенти на българския пазар, отново ще бъде с 15-20 процента по-ниска в сравнение с очакваните цени, по които ще се продава природният газ на европейските газови пазари, увери Павлов.

На 1 февруари сутринта общественият доставчик ще предостави актуализирано заявление, в което ще бъдат отчетени цените на европейските газови хъбове към последния ден на януари, за да може КЕВР, евентуално, да актуализира решението си.

Окончателното решение за цената на природния газ за следващия месец ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари, от 14.30 часа, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов. 

С решение от 1 януари 2021 г. КЕВР утвърди за януари цена в размер на 26,93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). През декември 2020 г. цената беше 27,70 лв./MWh.

Facebook logo
Бъдете с нас и във