Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

От евтиния природен газ ще спечелят най-вече НЕК и топлофикациите

КЕВР не планира да намалява цените на тока, въпреки че може да го направи

Потребителите на електроенергия засега ще почакат. Председателят на КЕВР Иван Иванов и енергийния министър Теменужка Петкова.

Намалението на цените на природния газ би трябвало да се усети от всички потребители още от началото на април. Комисията за енергийно и водно регулиране обаче не смята така.

Действително „Булгаргаз“ поиска намаление на цената на синьото гориво от 1 април с 40,49 процента. Но то ще се отрази само в понижение на цените на парното, както и за финансовото укрепване на Националната електрическа компания (НЕК).

По закон щом има рязко  поскъпване или поевтиняване на природния газ веднага се тръгва към промяна в цените на парното. Като цяло топлофикациите у нас са когенериращи мощности и освен топла вода произвеждат и ток. Така че на КЕВР се налага заедно с цената на парното да намали и цената на произведената от тях електроенергия. Тя не е много по обем, но благодарение на нейните високи стойности (цената й е близка до тази на американските централи в басейна „Марица Изток“) топлофикациите оцеляват финансово. Сега енергийният регулатор също ще намали цената на тока от топлофикациите, само че вместо да се отрази на сметките на всички потребители в България, то ще остане под управлението на Фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Именно чрез въпросния фонд КЕВР възнамерява да компенсира само НЕК за закупените по-големи количества електроенергия от ТЕЦ „Марица Изток 2“. Тези количества са предвидени за регулирания пазар и се изкупуват от електрическата компания по заповед на енергийния министър Теменужка Петкова. По този начин се подпомага  и оцеляването на финансово закъсалата ТЕЦ „Марица Изток 2“. С подобно решение обаче Комисията за енергийно и водно регулиране не дава глътка въздух на потребителите и на бизнеса, намалявайки цените и за тях.

Каква е ситуацията при топлофикациите?

В най-голямата топлофикация – столичната, се очаква парното и топлата вода да поевтинеят с 25,14 процента. С повече от 20% ще е понижението и за абонатите на Топлофикация Враца. При „ЕВН Топлофикация Пловдив“ намалението ще е с малко над 12 на сто, в Плевен ще е с 14,8%, а в  Бургас -16.4. С над 16 на сто по-малко за парно ще плащат и клиентите във Велико Търново и Разград. А за тези във Варна КЕВР е предвидил скромно понижение на цената от едва 7,84 процента.

Сериозното намаление ще има при потребителите, ползващи директно природен газ за отопление. Но това са едва 3% от населението у нас. На този етап няма яснота дали ТЕЦ „Варна“, собственост на Ахмед Доган, ще намали цената си за производството на електроенергия. На тази централа в момента ЕСО плаща за т. нар. студен резерв – да стои в готовност за включване в случай на нужда от ток за енергийната система.

За понижението на цените се заговори след новината, че руската „Газпром“ ще върне 150 млн. лева на „Булгаргаз“ след преизчислението на цените за доставяния газ към нашата страна. Цените са намалени със задна дата – от началото на август миналата година. И сега е необходимо да се реши как точно да бъде включено това намаление в сметките на хората. Но покрай епидемията от коронавируса нещата и в тази насока се бавят. Експерти споделиха пред в. "Банкеръ", че по всяка вероятност намалението при топлофикациите ще бъде направено при изравнителните сметки – чак в края на лятото.
А иначе „Булгаргаз“ вече ще обявява всеки месец каква цена предвижда за доставките си. При това занапред тя няма да зависи само от петролната компонента, а и от цените на природния газ по европейските газови хъбове. Не е ясно само тази хибридна цена в какво съотношение ще бъде направена -  решението е в ръцете на КЕВР.

Регулаторът със сигурност ще трябва да е готов през юни и с разчетите как ударното поевтиняване на синьото гориво ще повлияе и на цените на електроенергията. Добре би било тогава да не се спасява отново само НЕК и ТЕЦ „Марица Изток 2“, а да се помисли и за хората и за остатъците от икономиката.

 

КАРЕ:

"Булгартрансгаз" ще даде 8,1 млн. лева за свързване с газопровода от Гърция

Държавната компания „Булгартрансгаз“ ще извади 8,1 млн. лева за присъединяването на интерконектора Гърция –България към газопреносната система на страната. Това е записано в десетгодишния инвестиционен план на газовия оператор за развитие на мрежата. Досега не бяха предвидени средства за изграждане на връзката на новия газопровод с националната система. Планирано е тя да бъде направена в близост до Стара Загора. Трябва да бъде изградена и компресорна станция на гръцка територия, но не е ясно кога точно ще се случи това.

В следващите две години „Булгартрансгаз“ възнамерява да инвестира по над един милиард лева в развитие на газотранспортната мрежа у нас. Големите инвестиции се налагат заради изграждането на „Балкански поток“, газовата връзка със Сърбия и разширението на газохранилището в Чирен, което е от изключително значение за системата. За такова разширение се говори от десетилетие, но направеното е малко.

„Булгартрансгаз“ предвижда и плавно увеличение на консумацията на природен газ. Намеренията са това да стане чрез изпълнението на проектите за изграждане на нови газови отклонения до Банско и Разлог, Пирдоп и Златица, както и до Свищов.

От документа се разбира също, че потреблението на синьо гориво в България през 2019 г. е било 3 0465 GWh, което е спад от 3,79% спрямо предишната 2018-а (3 1663GWh). Делът на природния газ в енергийния баланс на страната продължава да е по-нисък в сравнение със средните стойности за държавите от ЕС, но има потенциал за значителен и устойчив ръст, предвид развиващата се газификация и ролята на природния газ като преходно гориво към нисковъглеродна икономика, е записано още в десетгодишния план на газовия оператор.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във