Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

От два АЕЦ-а накрая ще останем само на слънце, въздух и вода

Когато данъкоплатецът плаща, на властта и е широко около врата

Първа атомна

Според принципа на махалото, ядрената енергетика в България продължава да се развива... изключително успешно. До преди седем-осем години двете крайни точки бяха "Ще строим Белене" - "Няма да строим Белене". През периода 2012 - 2018 г. люшкането беше между два реактора в Белене и нов реактор в Козлодуй. През следващата година и половина Първа атомна изпадна от каручката на управляващите, но преди няколко дни махалото се люшна в обратната посока - зарязваме Белене и строим нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", този път по ултра хай-тек технологии. Американски, разбира се...

Ще строим грънци, както би казал народът, ако малко повечко внимаваше в картинката и не се подвеждаше така лесно от строително-монтажната мегаломания на премиера. Според международно утвърдените процедури до такава първа копка може да се стигне най-рано след петилетка и половина-две, но у нас - както добре е известно - стратегическите проекти се изпълняват в съкратени срокове. Докато сме на власт и разпределяме парата.

"България тепърва ще проучва и води преговори с американската страна за възможностите за строеж на нов ядрен блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". За целта Българският енергиен холдинг ще проведе преговори с американски дружества, а резултатите от тази дейност трябва да станат ясни до края на януари 2021 г.", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, подминавайки с лекота основната тема: "Какви обстоятелства наложиха строителството на АЕЦ "Белене" отново да бъде вдигнато на трупчета?"

Всъщност такива преговори вече бяха водени от правителството на Пламен Орешарски. Дори се стигна до споразумение между Българския енергиен холдинг и "Уестингхаус" за изграждане на нов ядрен блок, но то така и не бе официално подписано. Междувременно през последните години "Уестингхаус" претърпя финансово крушение и премина през процедура по несъстоятелност според американското законодателство.

Фактите

Предложеният на България блок бе от типа AP - 1000 – съвременна технология, която обаче все още не е лицензирана в Европа и не може да се използва. В момента в Китай и в САЩ се строят по четири реактора от този тип, сподели министър Петкова в телевизионно интервю.

В нашия случай още през 2015-та от "Уестингхаус" обясниха, че такъв блок по технологията AP-1000 може да работи 60 до 80 години, би струвал на страната около 7.7 млрд. долара, а цената на тока ще е 75 долара на мегаватчас.

Да се правят разчети е твърде рано, но със сигурност сега стойностите на подобен строеж ще са по-високи. А и строителството, заедно с лицензирането, ще отнеме поне 12-15 години. За сравнение последните данни за АЕЦ "Белене“ показваха, че двата й блока ще струват 10 млрд. евро и могат да се построят за седем години. Колкото до цената на тока, очакванията бяха за около 60 евро на мегаватчас, само че и тези данни днес може да подлежат на корекция.

Желанията на правителството

Енергийният министър Теменужка Петкова все пак „охлади“ страстното желание на премиера Борисов изграждането на нов реактор в Козлодуй да започне веднага. Петкова обясни, че „много е рано да говорим с какви средства ще бъде построен седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и че решение за старт на такова строителство изисква съвсем други законодателни действия, които са предвидени в Закона за енергетиката и в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Освен това целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква много дълъг период от време. По думите й, нашата основна цел е диверсифициране на енергийните ресурси, „така че насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят“.

Според енергийния министър страната ни не се отказва от строителството на АЕЦ "Белене“, защото има решение на правителството и на Народното събрание. Пък и България ще започне да изпитва недостиг на близо 5000 мвт. базови мощности след 2030 г., когато ще трябва да започне спирането на въглищните централи. Тогава ще трябва да разчитаме на ВЕИ и на ядрената енергия, каза Петкова.

А ядреното гориво?

Важен детайл е, че "Уестингхаус“ и в момента проучва възможностите за доставка на свежо ядрено гориво за 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй“. Именно на базата на обосновката на американската компания ще се прецени дали един ден руското гориво в атомната ни централа може да бъде диверсифицирано с американско. Подобни опити "Уестингхаус“ прави в Чехия и Унгария, но никой все още не е потвърдил категорично дали това е по-ефективно и икономически по-изгодно.

Сметката, моля

При всички тези искания за либерализация и диверсификация никой в наши дни не говори колко точно ще плати българският данъкоплатец за тези „ядрени игрички“ от типа „построй тук за Русия“ и „построй там за САЩ“. Махалото, както казахме, за пореден път се отмести от „Белене“ и отиде към „Козлодуй“. И отново това се случва преди избори. Което дава грешни сигнали и за икономиката, и за бизнеса и за чуждестранните инвестиции, ако още ги има.

Колкото искаш обещания бяха давани пред обществото и все още нищо няма построено. Но за сметка на това има платено – всички ние дадохме 3 милиарда лева, за да складираме два ядрени реактора на площадката в Белене. Правителството направи опит да ги продаде, но се провали с гръм и трясък. А сега се чудим какво да правим с това оборудване, преди то да ръждяса.

Не по-малко притеснително е, че управниците мълчат като риби колко ще плати страната заради предстоящото затваряне на въглищните централи след 2030 г. и какви инвестиции трябва да се направят, за да имаме зелена енергия. Да, цяла Европа възхвалява възобновяемите енергийни източници, но това е все още скъпо удоволствие за голяма част от потребителите у нас.

Най-неприятното е, че всички повдигнати въпроси са задавани много пъти в последните поне пет пет години и никой не дава отговор. Времето напредва, властта постоянно се хвърля от една крайност в другата, неспособна да вземе решение и преследвайки евтини политически интереси. И това винаги бърка дълбоко в джоба на данъкоплатеца.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във