Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От догодина започва харченето на още 4.5 млрд. лв. за саниране

Новата програма за енергийна ефективност ще започне от 2021 г. и ще е много по-мащабна от досегашната, обяви строителният министър Петя Аврамова. Новата програма ще включва не само изолация, дограма и подмяна на топлоизолация на покриви, но и възобновяеми източници на енергия като соларните панели, фотоволтаиците и др. В нейния обхват ще попаднат не само жилищни, но и за промишлени и публични сгради - общински и държавни, за образователна и социална инфраструктура, както и за уличното осветление. 

"Многофамилните жилищни сгради са с голям ресурс - над 1,7 млрд. лв.", обясни Аврамова и добави, че първите две години трябва да бъдат договорени голяма част от средствата”, обясни министърът.

По думите й хората, чиито блокове ще бъдат санирани по новата програма за енергийна ефективност, няма да участват със съфинансиране. Ще има съфинансиране от 5 или 10 %, но то ще бъде поето по други механизми, разработват се 4 варианта.

Според изчисленията на вицепремиера Томислав Дончев държавата ще инвестира 4.5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност в следващите пет години. Средствата ще са по линия на няколко европейски програми - от Кохезионния фонд, така и чрез Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. 

Първата програма за саниране започна през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори, като за нея бяха предвидени 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 млрд. лв. за довършване на започнатите дейности. 

Въпреки огромният ресурс има около 3000 сгради, с които е сключен договор за саниране, но все още чакат започване на дейностите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във