Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От днес започва зимното поддържане на пътищата в страната

От днес се въвежда зимно поддържане на републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". В 27-те пътни управления в страната и в поддържащите фирми се въвеждат денонощен режим на работа. 

Тази година фирмите, които почистват републиканската мрежа, ще трябва да имат готовност за реакция 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж. Според указанията на пътната агенция техниката трябва да е разположена на определените места и шофьорите да са в готовност за стартиране на снегопочистващите дейности.

Над 3 хил. снегорина и машини за разпръскване на пясък ще осигуряват поддържането на 20 хил. км републикански пътища. В петък стана ясно, че областите София, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян не са напълно готови за зимата. Затова и пътната агенция е изискала от фирмите за поддръжка на пътищата да предприемат спешни мерки за отстраняване на откритите пропуски.

От АПИ уверяват, че областите Монтана и Силистра са готови за зимата на 100%, а други осем области са много добре подготвени – Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Търговище, Разград и Добрич. В останалите области са доставени около 60% от суровините, необходими за поддържането на републиканските пътища.

Утре ще бъде проверено дали фирмите, при които са констатирани пропуски в подготовката за зимния сезон са ги отстранили и дали разполагат с техника и материали.

Заради липсата на средства за зимно поддържане на пътищата, в актуализацията на бюджета за 2014 година се предвижда Министерство на регионалното развитие да получи допълнително 13 млн. лева до края на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във