Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От днес влиза в сила по-евтин роуминг в региона на Западните Балкани

От днес влиза в сила ново регионално споразумение за роуминга между шестте балкански държави - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна Гора и Сърбия. Гражданите вече ще плащат в пъти по-малко, когато са в роуминг в региона на Западните Балкани, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. 

Потребителите ще използват значително намаление на техните роуминг тарифи в региона. Цените за изходящи обаждания падат средно с 65%, а за входящи с 62%, а за едно кратко текстово съобщение ще се плаща с 58% по-малко. Най-драстичен е спадът за пренос на данни от 78% като с новите цени един мегабайт вече ще струва максимум 20 евроцента.

Новото регионално споразумение е първата стъпка за постигане на "роуминг като у дома" в рамките на Западните Балкани, като допълнителни намаления на тарифите се очакват от 1 януари 2020. Постигнатото споразумение е част от Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана от българския еврокомисар Мария Габриел по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Регионалното споразумение за роуминга, което влиза в сила днес, е важен сигнал за регионално сътрудничество и интеграция. Радвам се, че като комисар, сред чиито приоритети са Западните Балкани, и Европейската комисия като цяло подпомогнахме този процес с опита, който натрупахме с роуминга в ЕС. Приветствам политическия ангажимент, показан от всички в региона при договарянето и прилагането на това споразумение навреме. Неговата основна цел е защита по най-добрия начин на интересите на гражданите и бизнеса от Западните Балкани", коментира българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във