Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От днес поетапно започват тестовете на тол системата

От днес започва първия етап от тестовете на тол системата, която ще таксува тежкотоварния трафик на база изминато разстояние, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това ще стане със симулации на данни за движение по републиканската пътна мрежа, а не със събиране на реални данни на терен. Целта е първо да се установи дали има добра свързаност между отделните компоненти на системата, уточняват от агенцията. След като тази интеграция бъде установена от екипите на Националното тол управление, ще се премине към втори етап - тестове с дани, постъпващи от бордови устройства, монтирани на транспортни средства.

За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол, според експертите на Националното тол управление. Ще се правят "сухи тренировки" за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо, а не търговско покритие върху пътищата. Техническото покритие е от 10 800 км и е обхвата, заложен в заданието за разработване на системата. А тестовите тарифи са от доклада на Световната банка от 2016 година.

Поетапно през следващите месеци ще се тестват петте базови компонента на системата, казват от агенцията. По първия - таксуване на базата на изминато разстояние, ще се генерират на данни за изминат маршрут, създаване на валидни тол-деклараци, обмен на данни по системната интерфейсна шина и фактическо определяне на таксуващите записи, респективно цената за преминатия маршрут.

При втория - правоприлагане, ще се прави проверка чрез разчитане на регистрационен номер на пътно превозно средство и отчитане на категорията на ППС за валидни данни за таксуване в системата (подадени за това ППС валидни тол декларации) и определяне дали текущото ППС е редовен потребител на пътя или нарушител.

Третият компонент - обслужване на клиенти, включва регистриране на клиент/договор, продажба на маршрутни карти през известните вече канали за продажба, промяна на данни за клиент/договор, справки за състоянието на клиент/договор.

По четвъртият - плащане и управление на плащанията, ще се тества баланса по клиентска сметка, взаимодействието с издатели на платежни карти, в т.ч. издатели на карти за гориво, а при петият компонент ще се тества информационна сигурност и устойчива работоспособност на системата.

По план днес и утре ще се проведе обучение на оперативните ръководители и ключовите експерти от екипа на Националното ТОЛ управление (НТУ) за провеждане на тестовете - обхват, задачи, планирани резултати, начини на оценка на резултатите. На тестовете ще присъстват експерти на Световната банка, като тяхната задача, както и до този момент, е да наблюдават, верифицират и оценяват резултатите от тестовете.

Припомняме, че вчера осем браншови организации от секторите "Транспорт" и "Спедиция" излязоха с общо искане за отлагане на тол системата и по-ниски пътни такси. Според бизнеса агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство не изпълняват техническите срокове за нея и прибързано започват тестовия ѝ период при положение, че не е изградена напълно инфраструктурата за плащането на тол такси. Браншовите организации поискаха среща с премиера Бойко Борисов, на която да представят позицията си.

По плана на АПИ и МРРБ системата следва да заработи на 15 август - т.е. след три месеца. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във