Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От днес няма мораториум върху цената на тока и парното

От днес отпада мораториумът върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на регулирания пазар, приет с решение на Народното събрание от миналата година. 

Срокът на действие на наложения мораториум беше до 31 март т.г. Цените на тока, парното и ВиК услугите бяха замразени на нивата от 16 декември 2021 г.

В коментар пред журналисти вчера президентът Румен Радев отбеляза, че мораториумът върху цените на енергоносителите е бил необходим за събиране на информация, за анализи, за разчети, и редно би било в края на този мораториум да има ясно решение за действия. Очаквам, че правителството ще вземе всички необходими мерки в най-скоро време, така че при всички тези кризи, които се развиват около нас, тези трудни за предсказване фактори покрай войната в Украйна, да направят така, че всички промени в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите, посочи той. 

Премиерът Кирил Петков също вчера, при посещението си в Благоевград, каза, че цената на тока на този етап няма да се повишава. "За газа не мога обещая, защото не можем да го удържим", добави той.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски ("Продължаваме Промяната") коментира, че мораториумът е изпълнил целите си и битовите потребители не са получили по-високи сметки за ток и топлинна енергия. Той не очаква сътресения по отношение на новите цени на парното. "Индикациите от КЕВР са, че няма да има шоково поскъпване", каза Рибарски. Той посочи, че предстои депутатите да се запознаят с разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране и как ще бъде формулиран енергийният микс, както и каква по-евтина енергия може да влезе в този микс. Рибарски отчете, че оттук насетне предстои регулаторът – КЕВР, да влезе във функцията си и да определи цените за битови потребители за природен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във