Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От "Бизнесът за Пловдив" настояват общината да възстанови собствеността си на летището

"Бизнесът за Пловдив" подкрепят усилията на Общината за подобряване на транспортната услуга и за създаването на общински екологичен транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината. Това стана ясно след срещата на кмета Здравко Димитров и председателят на Управителния съвет на "Бизнесът за Пловдив" Атанас Рогачев, които обсъдиха две от важните транспортни теми за общината.  Кметът е представил проекта за създаване на общинско дружество за екологичен градски транспорт, като по този начин се повиши качеството на услугата за гражданите и да се подобри качеството на въздуха. Предвижда се основните инвестиции за новото дружество да се осигурят по линия на Европейския съюз и неговите програми. Общината очаква до края на  май  представителството на Световната банка в България да предостави анализ за състоянието на градския транспорт в Пловдив, както и проучване на възможностите за създаване на собствено дружество.

Преди две седмици от "Бизнесът за Пловдив" оповестиха публичната си позиция и заяви, че това е пътят общината да може да води собствена транспортна политика, без да е зависима от частни интереси.

Втората важна тема, която е обсъдена от кмета и бизнеса е била за бъдещето на летище "Пловдив", чиято концесия отново се отложи, след като не се появи кандидат и Министерството на транспорта удължи приема на документи до 10 юли. От сдружението настояват, ако и тази концесия се окаже неуспешна, Община Пловдив да предприеме необходимите действия за възстановяване на собствеността на летището.

Позицията на общината е, че летището е важен фактор за утвърждаването на Пловдив като национален лидер в развитието на производствата и индустриалните зони, като лидер в търговията и логистиката. Затова администрацията ще работи така, че нейният интерес да бъде гарантиран във всеки един случай, коментира кметът Здравко Димитров.

Припомняме, че през февруари правителството откри процедура за определяне на концесионер за строителство на обект гражданско летище за обществено ползване "Пловдив". Процедурата ще бъде изцяло публична. Срокът на концесията е 35 години. При оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55%, а останалите 45% ще бъдe финансовото предложение, уточни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Изискванията към участниците са да имат практически опит в експлоатация на летище с пътникопоток над 450 000 души годишна база, и то не по-далече от пет години назад във времето, както и регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лв. и дълготрайни активи от 40 млн. лева. Участниците също така трябва да са финансирали поне един проект за последните десет години на стойност над 10 млн. лева.

През февруари кметът Здравко Димитров и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок са разговаряли за засилване на икономическото сътрудничество и привличане на повече туристи. Нейно превъзходителство е заявила, че Турция проявява сериозен интерес към концесията. "Желанието ни е да продължим добрите междусъседски взаимоотношения, като съдействаме за работата на бизнеса и увеличаване на инвестициите в региона на Пловдив". Айлин Секизкьок е обещала, че ще направи всичко възможно в нейния мандат да увеличи броя на турските инвеститори. Тя ще има срещата и с министъра на транспорта Росен Желязков, с когото подробно ще коментира темата за концесията на летище "Пловдив", като ще акцентира на чартърните полети.

В Тракия икономическа зона има големи турски компании със сериозни инвестиции. Кметът Здравко Димитров е подчертал, че през последните години регионът на Пловдив е най-бързоразвиващата се бизнес зона в цяла Югоизточна Европа. Роля за това играе дейността на 180 големи международни фирми, които имат офиси и предприятия в региона.

Пло̀вдив е вторият по големина град в България с население от около 346 893 души. Разположен е на двата бряга на река Марица. Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.

Благоприятни фактори за това са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура. Пловдив има международно летище, терминал за интермодални превози, в близост до града минава автомагистрала "Тракия", има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във