Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От 21 декември НАП ще приема от фирмите заявления за компенсации

Бизнесът ще може да получи директно до 150 000 лева оборотни средства от Националната агенция за приходите (НАП). Това стана ясно на съвместна пресконференция на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и изпълнителния директор на приходната агенция Галя Димитрова.

Днес правителството одобри предоставянето на 156 млн. лв. от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" към НАП, с които да бъдат подпомогнати затворените бизнеси. От 21 декември ще може да се подават документи за оборотни средства на микро, малките и средните предприятия, чиято дейност е засегната от ограниченията заради втората вълна от Covid-19.

"Допустими ще бъдат разходите, които са необходими за преодоляване на недостиг на оперативни средства в резултат на заповедта на министъра на здравеопазването“, обясни министър Лъчезар Борисов.

Стойността на финансовата помощ се изчислява като процент от оборота на конкретните обекти, който е реализиран през периода на 2019 г., съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност тази година", добави ръководителят на приходната агенция Галя Димитрова.

Ако едно предприятие има повече от един обект, като съгласно заповедта на министъра на здравеопазването е прекратена дейността само на един от обектите, то ще трябва да предаде заявление за подпомагане само на затворения обект.

Помощта за отделните бизнеси може да бъде 10 или 20 % от оборота в съответния период.

Срокът за кандидатстване е две седмици, но фактическо плащане не може да има преди одобрение на Брюксел, което се очаква в най-скоро време.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във