Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От 2022 г. може да започнат полети между София и Русе

Министерството на икономиката работи по проекта за Летище Русе. Целта е до края на годината да стартира процесът. Инвестиционните разходи са за основна и довеждаща инфраструктура, като е възможно от началото на 2022 година да започнат редовни граждански полети от София и обратно. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева на среща с бизнеса от Северна България в Русе.

"Възстановяването на летище Русе ще обслужва и съседните градове и ще помогне за свързаността на Северна и Южна България. Регионалният дисбаланс между двата региона е от проблемите, които от години вместо да се решава, се задълбочава. Всички изследвания сочат, че добрата инфраструктура е предпоставка, както за развит бизнес и инвестиции, така и за стабилни търговски взаимоотношения между клиент и доставчик. Ето защо очакваме тази политика да стане приоритетна и за следващото правителство и да продължава през целия период до 2026 г.", казва Везиева.

От Плана за възстановяване държавата ще финансира довеждащата инфраструктура до индустриалните зони. По проектния фиш за индустриални зони са заложени 400 млн. лева. В тях инвеститорите ще могат да финансират техническа и социална инфраструктура.

"Идеята е, когато се появи бизнес инвеститор с някакво намерение, той да има възможността на пазарен принцип да избере място, където да развива своя бизнес. В този подход към Плана за възстановяване ще могат да кандидатстват както общините, така и индустриалните паркове", посочва икономическият министър.

Даниела Везиева е обсъдила с бизнеса и пътя Велико Търново -Русе, фериботната линия, проекта за втори мост на Дунав, както и проектите за интермодални терминали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във