Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От 2020 г. пътуваме до Великобритания с международен паспорт

Българските граждани, които планират пътувания във Великобритания през 2020 г., трябва да притежават и носят със себе си валиден международен паспорт с биометрични данни. В тази връзка  е препоръчително нашите сънародници, планиращи пътуване за и от Великобритания, да бъдат подготвени достатъчно отрано, като се снабдят с биометричен паспорт, в случай че не разполагат с такъв до момента, препоръчват от Външно министерство. 

Все още не е обявено от кога ще влязат в сила новите изисквания. Британското правителство планира постепенно да ограничи възможността за пътуване от и за Великобритания с лични карти през 2020 г, ако страната напусне Европейския съюз без споразумение, т.нар. Brexit без сделка.

Актуална информация, свързана с Brexit, може да бъде намерена и на сайта на МВнР www.mfa.bg в раздел „Какво трябва да знаем за Brexit?“, както и на сайта на българското посолство в Лондон https://mfa.bg/embassies/uk, http://bulgarianembassy-london.org.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън отрече във вторник да е искал от Европейския съюз да предотврати по-нататъшно отлагане на Brexit. Той подчерта, че някъде ще се наложи да има митнически проверки, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

"В крайна сметка суверенна, обединена държава трябва да има единна митническа територия. Когато Обединеното кралство се оттегли от ЕС, това трябва да бъдат обективните условия, които ще имаме", каза той.

Заедно с това Великобритания предлага създаването на митнически центрове от двете страни на ирландската граница, за да не се налага въвеждането на пунктове за граничен контрол на самата граница. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във