Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От 1 юли "топлото" и "светлото" пак поскъпват!

Токът за бита ще поскъпне с 2-4% от следващият месец, сочат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-сериозно ще бъде увеличението за битовите клиенти на "ЧЕЗ Електро България" - с 4.17 на сто.

За "югоизточните" битови клиентите на "ЕВН България Електроснабдяване" поскъпването ще бъде с 2.38%, а за "североизточните" абонати на "Енерго-Про Продажби" - 2.13 на сто. Единствените, които засега минават между шамарите, са клиентите на „ЕСП Златни Пясъци“, за които е предвидено

понижаване на цената с 1.58 процента.

В обосновката за необходимостта от поскъпване на за три четвърти от регулирания пазар, работната група изхождала от всички фактори, оказващи влияние на цените за свободния пазар. Това е така, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) - като "магистрален" обществен доставчик - купува електроенергията от свободния пазар, а я доставя на битовите потребители по регулирани цени. И затова в доклада - за кой ли път - поскъпването отново е оправдано с дежурните три стълба:


 • производството на ток от високоефективните комбинирани мощности, ВЕИ-тата и базовите централи;

 • разходите за предоставян на премия от ФСЕС за производителите от ВЕИ с обща инсталирана мощност от т 500 kW и над 500 kW по Закона за възобновяеми източници;

 • цената на печално известното "нещо", познато като "Задължение към обществото"...

В доклада на КЕВР е записано още, че

НЕК ще продава тока на регулирания пазар за 109.52 лв. за мегават/час.

За да не настъпят някой важен човек по мазола, т. нар. регулатори от КЕВР са предвидили и поскъпване на тока и парното, произведени от топлоелектрическите централи (ТЕЦ), познати и като топлофикациите.

Най-дебело ще намаже филията общинския мастодонт "Топлофикация - София", който ще продава "светлото" с близо 35% по-скъпо - за 227.29 лв./мвтч без ДДС. Парното и топлата вода също ще поскъпнат значително - с нови 14.25%, като крайната потребителска цена (засега) е фиксирана на 93.79 лв./мвтч без ДДС.

От доклада става ясно, че собствениците и шефовете на ТЕЦ-а предвиждат намаление на общата стойност на инвестиционните разходи с 23.62 процента. Според експерти обаче това по никакъв начин

няма да доведе до намаляване на загубите

по мрежата, така че за бъдещо редуциране на крайните цени в полза на нормалния разум не бива даже да се мечтае. 

Компанията била намалила персонала си с 5%, но заради ниското заплащане трудно се намирали добри специалисти. Можем само да предполагаме чие заплащане е ниско, защото средната заплата в общинското предприятие е над 1700 лв., а най-актуалният годишен финансов отчет на дружеството в Търговския регистър е от 2018 година. Така че малцина богоизбрани само имат конкретна представа какво е текущото състояние на общинарскатка фирма, но и на тази златна кокошка й се вижда края: онзи ден служебният министър на енергетиката Андрей Живков обяви, че "Топлофикация София"

дължи на БЕХ само... 760 милиона лева!

Оттук нататък картината на поскъпването по топлофикации е следната:


 • Пловдив: парно и топла вода - 8.9% (95.67 лв./мвтч.), електроенергия - 29% (213.63 лв./мвтч без ДДС).

 • Плевен: парно и топла вода - над 8%, ток над 31%;

 • Бургас: топла вода - 10.75% (до 78.70 лв./мвтч без ДДС), ток - 32.5% (до 220.19 лв./мвтч);

 • Варна („Веолия Енерджи Варна“ ЕАД): парно и топла вода - 11% и (93.43 лв./мвтч без ДДС), ток - до 228.06 лв/мвтч без ДДС;

 • Враца: парно и топла вода - 9.5% (до 86.68 лв./мвтч без ДДС), ток - 33.4% (до 242,86 лв./мвтч без ДДС);

 • Велико Търново: парно и топла вода - 13.27% (98.84 лв./мвтч без ДДС);

 • Разград: парно и топла вода - 10%;

 • Русе: парно и топла вода - до 81.71 лв./мвтч без ДДС, ток - 22.6% (до 252.22 лв./мвтч без ДДС);

 • Перник: парно и топла вода - малко над 10% нагоре, ток - над 15%, до 216.22 лв./мвтч без ДДС;

 • Сливен: парно и топла вода - символично увеличение с 1.75%;

 • Габрово: парно и топла вода - 8.76% (до 107.85 лв./мвтч без ДДС), ток - 18.9% (348.82 лв./мвтч без ДДС).

Добрата новина е, че тези цени все още са прогнозни. В смисъл такъв - калкулирани са от експерти в работна група, но не са приети окончателно от членовете на КЕВР.

Лошата новина е, че според специалисти в бранша, отсега е сигурно, че след 1 юли тези прогнозни цени ще си останат постоянно действащи. Просто, защото до окончателното произнасяне на регулаторния орган цените на природния газ и на вредните емисии по световните борси и международните пазари си вървят трайно нагоре и като цяло не се очакват никакви промени в полза на т. нар. обикновени хора.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във