Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От 1 юли пенсиите ще се осъвременят по швейцарското правило

От 1 юли пенсиите се очаква пенсиите да се осъвременят по швейцарско правило, както е по Кодекса за социално осигуряване, каза пред репортери в парламента социалният министър Георги Гьоков. И обясни, че технологията на правилото е осъвременяването да е "с 50 на сто от нарастването на инфлацията през предходната година плюс 50 на сто от нарастването на средноосигурителния доход", което по груби изчисления, е повишение от 6,1 на сто. Но това е само при условие, че няма друго решение за пенсионната система. В коалиционното споразумение е записано, че за шест месеца трябва да се направи анализ на системата, да се видят предложенията за увеличаване на пенсиите, извън ежегодното им осъвременяване. А правителството мисли как да няма намаляване на пенсиите, когато отпадне ковид добавката, подчерта Гьоков.

Има социална помощ, насочена и към пенсионерите, която да дава възможност техните доходи да се допълват до прага на бедността, така че да няма нито един пенсионер под него, каза още министърът.

До юни ще бъде изплащана добавката от по 60 лева месечно, каквото е решението на на парламента. Гьоков не се ангажира да кажа дали добавката отпадне след това, защото всичко зависи от развитието на ситуацията с пандемията. "750 млн. лв. са заделени за компенсация на пенсиите за шест месеца по 60 лв. В тези пари влиза и възможността да се добави до декемврийската пенсия, така че януарската да не е по-малка от декемврийската", каза той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във