Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От 1 януари токът поскъпва с 12%, парното в София - с 30 на сто

Токът за бита ще поскъпне средно с 12%, а парното и топлата вода - с около 16%, но в градове като София, Разград, Враца и други скокът е почти 30%, а в Петрич е дори над 50%. Това предвиждат предложенията на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите тарифи от 1 януари.

Решението на КЕВР за поскъпването на тока е аргументирано не само с повишените разходи на мрежовите оператори, както и с парниковите квоти. Предложенията на регулатора ще бъдат обсъдени на 15 декември.

Като водещ приоритет новото правителство на Кирил Петков извежда именно контрол над цената на тока за бита.

„Последното редовно правителство и тогавашния парламент заложиха две бомби в един член – чл. 100 от Закона за енергетиката. Двете бомби са това, че от пазара трябва да се купува всичката енергия. Освен това т.нар. енергия за технологични разходи също трябва да се купува и продава от пазара. Това води до невъзможност да се реагира по някакъв начин, когато на пазара цената на ел. енергията се повишава, както е сега”, обясни пред "Нова телевизия" Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Негов анализ показва, че е напълно възможно цената за бита да не се увеличава, без да се пипа Законът. Според него начинът е да се увеличи енергията за регулирания микс с около 2 млн. мегаватчаса и да се намали същата енергия от двете американски централи, защото тя е по-скъпа. Така щял да се получи микс. Това решение ще бъде предложено на премиера.

„По принцип КЕВР е независим регулатор и нейните решения не бива да се взимат под натиск от властта. От тази гледна точка аргументите за член 100 от ЗЕ са малко странни, защото това е пътя към либерализация за пазара. Ние сме поели ангажимент към ЕК да синхронизираме българското законодателство с европейското, отлагаме тези промени от години. Явно за пореден път ще има намеса на държавата. Трябва да се има предвид, че живеем във времена, в които наблюдаваме повишение на цените на природния газ и електроенергията в цяла Европа. КЕВР донякъде си върши работата като регулира цената нагоре, защото по веригата ще има много губещи предприятия, ако цената не се повиши”, смята енергийният експерт Еленко Божков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във