Банкеръ Daily

Управление и бизнес

От 1 април цената на газа тръгва нагоре

Българските потребители и индустрията са получили ценово предимство в размер на 95 млн. лева през първото тримесечие на 2021 година от по-ниската цена на природния газ у нас, предоставена от "Булгаргаз". Това заяви директорът на дружеството Николай Павлов по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Той заяви, че "Булгаргаз" ще продължи и през април тенденцията за по-ниски цени на газа, като предложението за цена през април е в размер от 32.32 лв. за MWh. Тя е по-ниска с оповестената в началото на февруари прогнозна стойност от 33,41 лв. за MWh. В същото време трябва да припомним, че одобрената цена от регулатора за месец март тази година бе 28,64 лв. за MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

"Видно е, че цената е леко коригирана в посока намаление с размера на надвзетия приход за 2020 година. Предложената от "Булгаргаз" за утвърждаване от КЕВР цена на газа за месец април 2021 година отразява динамиката на котировките на петролните продукти, както и цените на европейските газови пазари", коментира Павлов. 

От компанията подчертават, че през последните месеци цените на петролните деривати - мазут и газьол, които съставляват петролния компонент в цената на газа, се повишават съществено - с приблизително 28 % за второто тримесечие на 2021 година спрямо прилаганите за първото тримесечие.

Също така следва да се подчертае, че през зимния сезон, когато потреблението в страната е в пъти по-високо спрямо това през летния сезон "Булгаргаз" успя да предложи на българския потребител на природен газ, включително на българската индустрия цени, които са значително по-ниски от тези на европейските газови пазари, включително и тези в региона.

Това стана възможно благодарение на ценовия микс на "Булгаргаз", формиран от всички източници на доставка. 

Председателят на работната група към КЕВР Агапина Иванов посочи, че от КЕВР очакват окончателното предложение на "Булгаргаз" на 1 април, когато на закрито заседание ще бъде разгледана и утвърдена окончателната цена за месец април тази година. В него ще бъдат отчетени и промените в цените на синьото гориво за последните десет дни на март.

Прогнозната  цена на "Булгаргаз" за месец май (оповестена в началото на този месец)  е за 34,44 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и също предвижда скок.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във