Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Освободеният председател на КЗП бил незаконно назначен

Бившият председател на Комисията за защита на потребителите бил назначен в нарушения на закона, без да има необходимата диплома и да отговаря на условията. Това заяви пред репортери служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който коментира решението на правителството да освободи Иван Френков като председател на комисията, както и членовете Велина Николова и Николай Мравов. Стоянов посочи, че заедно с тези административни причини, има и друга, свързана с конкретен сигнал от две институции. "Получих сигнал от две различни институции, че в една от районните служби на КЗП е назначено лице с много сериозен криминален "бекграунд". Натрупаха се сигналите и чашата на търпението ми преля", допълни той.

Същевременно докладът, който е внесен преди за избор на нови членове на комисията, не е бил съгласуван с Министерството на икономиката от всички служители, с които трябва надолу по веригата, а директно е внесен от министър. Това не отговаря на законовата процедура. Икономическият министър получил и сигнали, че на мястото на експерти с дългогодишен опит, които са уволнявани, са назначавани масово хора, които категорично не отговарят на условията за заеманата позиция.

По-рано през деня стана ясно, че с правителствено решение за председател на КЗП е определен Стоил Алипиев, а за членове на – Ангел Джалев и Константин Арабаджиев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във