Банкеръ Daily

Теменужка Петкова

Основните газови проекти на България ще помогнат за диверсификацията в Македония

Основните проекти, по които работи България в газовата област, ще имат значение за диверсификацията на източниците и маршрутите на синьо гориво и в Македония. Това е казала министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща със своя колега - министъра на икономиката на Република Македония Крешник Бектеши, съобщиха от министерството. 

Министър Бектеши е в София за първото заседание на съвместната газова работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете държави. Меморандум за това бе подписан при посещението на министър Петкова в Скопие на 1 август 2017 г.

"Липсващата инфраструктура е основен проблем за региона на Балканите и България работи активно, за да преодолее този негатив. Основният фокус по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат Западните Балкани", казала Петкова.

Тя запозна своя македонски колега със статуса на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните на България държави. До края на този месец предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България. Целта е в средата на следващата година да започне строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация. Петкова е припомнила, че България има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ от Азербайджан, който ще бъде доставян в страната именно чрез връзката с Гърция. 

Българо-румънският интерконектор вече е действащ, а дейностите по изграждане на българо-турския и българо-сръбския напредват. 

"Бъдещият газоразпределителен център, за чиято реализация работи българското правителство, ще осигури платформа за търговия с природен газ и възможност за либерализиране на пазара на синьо гориво в целия регион", подчерта Петкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във