Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Осигуряват допълнителни количества от липсващите лекарства в аптеките

Дистрибутори ще осигурят допълнителни количества в аптеките от липсващите в последните дни антитромботични медикаменти, с които се лекуват жени с проблемна бременност. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с представители на фармацевти и дистрибутори.

В последните седмици това и други лекарства бяха изкупени от аптечната мрежа, тъй като присъстват в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирус. Във връзка с това министърът и фармацевтите призоваха хората да се успокоят и да спрат да изкупуват непредписани специално за тях лекарства, като разясниха и какви са рисковете от самолечението. Към призива им по-рано се присъедини и Българският лекарски съюз, който предупреди, че самолечението е изключително опасно.

Самолечението и презапасяването е абсолютно вредно. Всяка свръхупотреба на антибиотици води до резистентност. Струпване в аптеките в условия на пандемията не е необходимо. Хората да бъдат спокойни и да не се самолекуват, призова и проф. Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз. Тя посочи, че е недопустимо пациенти да бъдат лекувани по телефона и в аптеките да се продават антибиотици без изписана рецепта от лекар.

В настоящия етап на национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва за лечение на пациенти с COVID-19. Търговците на едро ще разпространят в аптечната мрежа в страната допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, така че да има регулярно наличие на такъв медикамент в аптеките, обясни здравният министър и увери, че на територията на страната има и достатъчно Азитромицин.

Според данни на СЗО само 8% от пациентите, които са хоспитализирани с COVID-19 имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечение с антимикробни средства. В противовес на това практиката, не само в България, но и в други държави, е че на 72% от пациентите с ковид се предписват антибиотици, част от които съдържат „Азитромицин“, заяви проф. Сербезова. И подчерта, че е недопустимо да се лекуват пациенти по телефон или да получават лекарства от аптека без рецепта.

Призоваваме, особено в тази ситуация на недостиг на някои продукти, българските лекари да предписват генерично, т.е. не по търговско наименование, тъй като към момента има около 12 продукта, съдържащи „Азитромицин“, каза проф. Сербезова и поясни, че докато няма електронна система за проследяване на наличностите няма да се има ясна представа каква е картината в цялата страна.

Стана ясно още, че само в рамките на вчерашния ден са били разпространени 24 000 опаковки „Азитромицин“ и призова хората да не се презапасяват, защото няма недостиг на лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във