Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Осигуряват 220 млн. лв. за нисколихвено кредитиране за проекти в Южна България

Сливен и останалите области от Южна България имат достъп до 220 млн. лв. под формата на  нисколихвено кредитиране за проекти за развитие и популяризиране на туризма, обновяване на обекти, част от националното и световно културно-историческото наследство, обновяване и развитие на спортната инфраструктура и проекти за енергийна ефективност на студентски общежития и еднофамилни жилищни сгради.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова посочи, че този вид финансиране има за цел да привлече частния сектор, който да инвестира в проекти за подобряване на градската среда и туризма.  Тя подчерта, че задължително проектите трябва да генерират приходи, от които да се изплаща инвестицията. Такива могат да се разработват не само от държавни институции и организации, но и от частния сектор, бизнеса и неправителствени организации. 

Условията за кандидатстване, допустимите проекти и стъпките, които трябва да се изпълнят за участие в схемата бяха детайлно представени от експерти на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, туризма, културата, Фонд на фондовете и др. Участие в срещата взе и заместник-кметът на Община Сливен Стоян Марков, който съобщи, че общината има готовност да кандидатства с проекти за възстановяване на паметници на културата и изграждане на прилежаща инфраструктура на стойност близо 8 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във