Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Осигуряват 156 000 000 лева за финансиране на малки и средни предприятия

"Със 156 000 000 лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще можем да финансираме мерки за микро, малки и средни предприятия". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

Министерският съвет е решил Министерството на икономиката в сътрудничество с Националната агенция по приходите да обяви процедура за подбор на проекти, по които ще могат да кандидатстват фирмите, засегнати от временните противоепидемични мерки.

"Министърът на финансите, заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по-най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите", е подчертал премиерът Бойко Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е уточнил, че процедурата е подкрепа на предприятия, преустановили или ограничили дейността си в резултат на заповедите на министъра на здравеопазването във връзка с противоепидемичните мерки. "Приемането на документи за кандидатстване, обработката и изпращането на помощта се предвижда да се извършва от НАП изцяло по електронен път. Заложени са изключително кратки срокове за подаване на проектни предложения - две седмици и за предоставяне и изплащане - една седмица", е уточнил министърът.

Близо 5 000 000 лева ще бъдат предоставени на община Девня, е решило още правителството. Средствата ще са за реконструкция и изграждане на елементи от общинската пътна инфраструктура в общината. "Изграждането на инфраструктурата ще от значение за бъдещото развитие на региона чрез строителството и ще се използва от всички инвеститори в региона. А също ще допринесе и за лесен достъп до пристанище "Варна-запад", е допълнил министърът на икономиката. Инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания по Закона за насърчаване на инвестициите проект "Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат" на "Солвей Соди" АД. Инвестицията на компанията е в размер на 60 000 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във