Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Осигурени са 9 милиона лева за заплатите на здравните работници, увериха синдикатите

Разработен е механизъм, чрез който ще бъдат осигурени 9 милиона лева за здравните работници, работещи в училищното и детското здравеопазване, чиито заплати не са стигнали 900 лева. Това обяви председателят на КНСБ Пламен Димитров след разговори с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Той допълни, че се подготвят допълващи стандарти за малките общини - там, където няма съответният брой деца за детските градини и детските ясли, с идеята стандартът да бъде коригиран. 

Димитров увери, че това ще стане в следващите няколко дни и уточни, че с финансовия и здравния министър ще подготвят за всяка община допълващи стандарти. По подобен начин изглежда и допълнителният стандарт за броя на здравните кабинети в училищата и детските градини. Димитров каза, че в тази връзка ще се подготвят и промени в наредбата, която определя на колко деца в едно училище и детска градина, се полага здравен специалист. Той даде пример, че сега в училище за здравен кабинет трябват 800 деца и допълни, че тази цифра, ако е била актуална преди години, вече не е.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", заяви, че днес е било постигнато съгласие Министерският съвет да внесе спешно свое предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество за промяна в наредбата за структурата и организацията на работната заплата в частта за доплащането на нощния труд - с предложението то да бъде функция от размера на минималната работна заплата. Целта е да не се налага всяка година предоговарянето на този размер, каза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във