Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още през 1974 г. е започнало строителството на автомагистрала "Хемус"

На днешния ден през 1974 г. официално започва строежът на автомагистрала Хемус, предвидена да свързва София и Варна. Първа копка прави тогавашният държавен и партиен ръководител (БКП) Тодор Живков.

Почти цялото трасе на магистралата е в територията на Северна България, с изключение на района около София, тъй като столицата е зад Балкана и това я прави част от Южна България. Предвидена е да свързва столицата София с град Варна и дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

Магистралата е кръстена на древното име на Стара планина - Хемус (на латински: Haemus), по протежението, на която преминава.

Дължината й е 430 км, като до момента са завършени и се използват 176 км от нея - от София до Ябланица и от Варна до Белокопитово, община Шумен.

Планът за довършване на автомагистралата от Ябланица до Шумен предвижда това трасе да се възлага за строителство на десет обособени отсечки (лотове), като цялото разстояние на автомагистралата от София до Варна ще бъде общо 425 километра.

Очаква се тя да е готова от София до Варна през 2023 година. 

С транспортни проекти ще се стимулира икономиката на Северна България, пише в управленската програма на правителството на ГЕРБ. Ключови за развитието й са няколко стратегически пътни проекта, по които се работи в последните години. Сред тях са автомагистрала "Хемус", чието изграждане ще намали различията с Южна България, и АМ "Русе-Велико Търново".

В момента участъкът от Ябланица до пътен възел „Боаза“ на АМ "Хемус" е на финалната права, вече се асфалтира и ще може да бъде пуснат за движение предсрочно, обещава министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя напомни, че проблеми с отчуждаването на земята забавиха работата в отсечката от магистралата между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". Отчуждителната процедура за нея вече приключи и ще може да започне работата по целия участък.

Строителни дейности се изпълняват частично в първите три участъка на 134-километровата отсечка на АМ "Хемус" от п.в. „Боаза“ до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. В момента се провежда обществена поръчка за изработването на разширен идеен проект за над 46 км от АМ "Хемус" след връзката с пътя Русе - Велико Търново. За отсечката от пътя Бяла - Търговище до п.в. "Буховци", която е около 42 км, е сключен договор за актуализация на подробния устройствен план, а идейните проекти са готови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във