Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОЩЕ ОСЕМ ЛЕЧЕБНИЦИ СЪС СМЕНЕНИ ШЕФОВЕ

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски издаде на 15 декември заповед за промени в директорските бордове на още осем държавни болници. Става въпрос за ръководствата на болниците длъжници, известни още преди повече от месец - Пирогов, Александровска, Царица Йоанна, плевенската Д-р Георги Странски, варненската Света Марина и многопрофилната в Стара Загора. Това са най-големите университетски лечебни заведения, които са натрупали и най-солидни дългове, ако изключим Света Екатерина (с 22.69 млн. лв. дългове), пловдивската Свети Георги (18.56 млн. лв.) и Националната кардиологична болница (15.85 млн. лв.), чиито директори си заминаха първи. От Министерството на здравеопазването твърдят, че решенията са взети след детайлен анализ на медицинските и на финансовите показатели, на причините за задлъжнялостта и възможностите за стабилизиране.
Всъщност свалени са директорите на Александровска и на Царица Йоанна д-р Силви Кирилов и д-р Николай Червеняков, а шефът на Плевенската болница доц. Димитър Стойков подаде оставка ден по-рано в знак на протест срещу упреците на здравния министър за лош мениджмънт. Шефовете на „Пирогов обаче - доц. Спас Спасков, на „Света Марина - доц. Красимир Иванов, и на Старозагорската болница - доц. Валентин Стоянов, остават в директорските бордове.
Смени се правят и в съветите на директорите на софийските Св. Иван Рилски и Инфекциозна болница, без от здравното министерство да изтъкват основания. Новите бордове трябва да разработят програми за намаляване на задлъжнялостта на лечебниците и за тяхната стабилизация.
На 14 декември Министерският съвет прие постановление, с което разрешава преструктуриране на разходите в рамките на утвърдения бюджет на Министерството на здравеопазването. По този начин здравното ведомство ще разполага с 29.3 млн. лв., от които само 10.3 млн. лв. ще бъдат разпределени за погасяване на просрочените задължения на болниците. До края на годината се очаква общите задължения да достигнат 240 млн. лева.
Деветнадесет милиона от освободените средства ще бъдат за финансиране на централни доставки на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства и консумативи - главно за пациенти с тежки социалнозначими заболявания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във