Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още не са установени разрушителите на дюните край "Смокиня"

Все още държавните и регионални институции не са установили кой е разорал дюните край къмпинг "Смокиня". За унищожението им се знае от събота. Регионалната инспекция потвърди, че дюните действително са разорани от тежка строителна техника. От Министерството на туризма ще се задействат в първия ден от новата седмица. 

Булдозер е разорал цялата плажна ивица и е натрупал камари с пясък пред караваните и бунгалата. Част от екопътеката, водеща към плажа, е демонтирана, а една от дюните е пресечена от тежката машина.

Бе направен повторен оглед от регионалната екоинспекция. Близо 300 кв. м от разровените дюни са на територията "пясъчен плаж", който е държавна собственост.

"Тъй като през вчерашния ден не можахме да установим извършителя, още в понеделник ще бъде направено геодезическо заснемане с колегите от Министерството на туризма, за да определим дали тези дюни, които са разрушени в момента, попадат в концесионната площ", съобщи директорът на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова.

Терените, на които са разположени каравани и бунгала, са частна собственост, а плажът е отдаден на концесия. По закон концесионерът трябва да се грижи целогодишно за състоянието на пясъчната ивица. Още от 1984 г. това място е защитена територия "Пясъчни дюни" и разораването се наказва, заявиха от екоинспекцията.

Законът предвижда от 1000 до 10 000 лв. глоба за този род нарушения.

От екоинспекцията казват, че заличаването на дюната няма как да стане без знанието на концесионера, но до момента никой не желае да свидетелства кога точно и кой е разорал дюните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във