Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още не са обезопасили смъртоносния участък край Своге

Снимка: Архив

Близо три месеца след трагичната автобусна катастрофа, отнела живота на над 20 души, на пътния участък край Своге все още не е поставена обезопасителна мантинела въпреки обещанията на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщава NOVA телевизия. 

"Ако до понеделник не бъде сменена тази мантинела, ще я сменим, за да не се повтори това безумие", заявиха от Института по пътна безопасност, които отнесоха проблема и до главния прокурор. По принцип организацията няма такива правомощия, но от Института твърдят, че няма и друг изход. 

От АПИ съобщиха, че още днес ръководителят на агенцията инж. Светослав Глосов  и инж. Дончо Атанасов ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге-София, в участъка преминаващ през град Своге.

"На 5 декември е монтирана ограничителна система на съоръжението, непосредствено преди мястото на пътния инцидент. Въпреки че, поставянето на мантинели в урбанизирана територия, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ е поет ангажимент пред жителите на Своге след срещите при Омбудсмана на Република България това да се направи до 12 декември, за да се повиши безопасността на движение в отсечката. Продължава и досъдебното производство, което трябва да установи кой е собственикът на мантинелата, поставена в участъка преди катастрофата", обясняват още от ведомството.

"Община Своге няма задължения, свързани с мантинелата. Дали сме необходимите документи на съответните институции. Приветствах решението на АПИ да подменят съоръжението. Те имат достатъчно опит, за да направят мантинелата така, че тя наистина да върши работа", каза зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов. По неговите думи в района на Искърското дефиле редовно има натиск върху мантинелите от страна на колите заради завоите по пътя. След всеки такъв случай от общината изпращат писмо до Пътната агенция, но съоръженията не се подменят винаги.

Местните заявиха, че опасният завой е причина за много катастрофи. Според тях обясненията, които дават институциите, не са задоволителни. Те са разочаровани, че от АПИ все още не са предприели мерки въпреки настъпването на зимния сезон.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във