Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Още едно селище на мечтите се продава "на преоценка"

Дългове за близо 20 млн. лева остават "да висят" след фалита на един от най-големите строителни предприемачи в Пловдив

S 250 0e1aa3c8 2fc5 4ddd af4a ba2452b8166c
S 250 2370987d cd37 412b 944c 6574e6e0e764
S 250 81b05041 017d 455e 8638 5fc516ba774d
S 250 d7930515 8a80 479b ad2b db4747a9fd70

Селището на мечтите, както наричаха допреди десетина години проекта на пловдивската фирма „Ди енд Ди Вилидж” ООД, която завърши безславно  своя  устрем към успеха,  се продава за 3 163 600 лева.

Три терена  заедно  с изградените върху тях десетки самостоятелни къщи и апартаменти,  от 25 ноември ще се предлагат на търг от синдика на обявеното в несъстоятелност дружество  Радослав Тонев (след съдебна сага, която приключи на 17 февруари 2015 година).

 

Атрактивната визия на вилното селище в пловдивското село Марково, която през 2009 г. дори получи номинация  за най-добър планински проект, не успя за помогне на инвеститорите от „Ди енд Ди Вилидж” ООД, собственост на Мирослав Язов и Шимон Сарфати , да финализират успешно начинанието си.

Проектът им

"катастрофира"  в блатото на неразплатените дългове.

Това стана още през 2012 г., когато почина двигателят на проекта – известният в миналото строителен предприемач Димитър Язов. Много скоро след кончината му частни съдебни изпълнители започнаха да  разпродават отделни къщи от жилищното селище „Ди енд Ди вилидж“ в село Марково, заради дългове към отделни физически лица, които предявиха своите претенции веднага, след като разбраха, че проектът едва ли някога ще бъде завършен.

Не закъсня и делото, в което беше поискана  несъстоятелността на фирмата.  Причината беше, че само дълговете към финансиращата дружеството банка „Пиреос банк“ са за близо 14.5  млн.лв., което става ясно от приетия от съда списък на кредиторите от 15 май 2015 година.

Към искът на банката се присъединиха и още доста хора, на които дружеството дължи пари. Ако се съди  от същия този списък на кредиторите,  и още десетина физически лица  са вписани в него. Очевидно това са хората, които са купували „на зелено“ къщите в бъдещия комплекс. Този извод се налага  лесно -  от записаното като основание за дължимите суми, а именно „по предварителен договор за покупко продажба на недвижим имот“ .  Размерът на вложените средства за всеки един от тях е  различен и сумите в документа варират от 20 до 60 хил.лв. за всеки поотделно. 

Националната агенция по приходите също е успяла да се впише  с искане за дълг от близо 25 хил лева. Няколко са и търговските  дружества, които ще чакат да получат макар  и минимална част от  вложените от тях средства в проекта. Но това може да стане единствено след разпродажбата на активите на фалиралото дружество. 

Сред най-големите му кредитори

извън банката  са вписани и фирми - собственост на фамилията Язови. Такова е дружеството „Микротрейд“ ЕООД, което е еднолична собственост на  „Язов“ЕООД на Мирослав Язов. Признатият от съда дълг към него е  863 154 лева. Отделно от това самото  „Язов“ЕООД е вписано като кредитор със сума за близо 97 хил.лева.

Всички тези суми формират задължения, които доближават 20-те милиона.  В същото време от финансовия отчет на „Ди енд Ди Вилидж” ООД от 2014 г. става ясно, че пасивът на дружеството доближава 11.5  млн.лева. Такава сума е записана и като активи в земи и сгради, но като се има  предвид как с всеки следващ търг въпросните активи се обезценяват  със  записаните по Закон 20%, със сигурност можем да предположим, че активите ще продължават да се обезценяват и занапред.

Но както се казва,

когато амбициите надскачат възможностите,

резултатът често доближава определението  „печален“.

Идеята е  в  живописното пловдивско село да изникне комплекс за чудо и приказ. Само

първата част на проекта предвиждаше изграждане на 62  къщи и  на седем  5-етажни жилищни сгради с апартаменти. Общият им брой  според амбициите на инвеститорите  трябавало да е  сто шестдесет и три. А общата разгърната застроена площ  на вилното селище е трябвало да е  29 500 кв. м. Земята, върху която трябваше да се разпростре комплексът е  28 декара.

Ударното строителство преди десетина години все  пак  приключва  до  това част от сградите и днес да не са довършени  и все още  да са във фаза "с разрешение за експлоатация ". Друга част обаче, така и не стигнаха до заветния акт 16, а замръзнаха на етапа  „груб строеж“

Инак се предвиждаше в комплекса  освен жилищните сгради тук да бъде изграден  и социален кът с детски площадки, и обслужващи комплекса помещения като аптека, денонощен супермаркет, магазини и други такива обекти.

Резонно  подобна инвестиция би трябвало да се отблагодари подобаващо на  своите създатели. Но често практиката предлага изненади.

Не е чудно, че и банки, и фирми са се доверили на презентираното  от строителния предприемач намерение  да създаде уникален жилищен комплекс, като се има  предвид, че той  беше сред най-популярните бизнесмени в Пловдив. Славеше се с с щедростта си към културата. Язов беше първият председател на Бизнес Експертния съвет в града. Под неговото председателство групата разработи грандиозни проекти като "Красива Марица", подхвана съдебни дела срещу неправилното отчитане на битовите такси за граждани и фирми, както и срещу мръсния въздух в града. Ангажира се с Пловдивската опера и подпомогна творческия подем на младите архитекти.

За него се знае, че в битието си на строителен предприемач Язов е оставил красиви постройки в Израел, а в Пловдив е издигнал знакови сгради като Рилон център, Ори билдингс, Марица гардънс и други.

Днес обаче, руините от неговата империя се търгуват като преоценена стока.

Facebook logo
Бъдете с нас и във