Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още една германска компания със завод за автомобилни компоненти у нас

Строежът на "ФолаПласт" ООД (VolaPlast GmbH & Co. KG) трябваше да бъде открит на 1 юли в Кюстендил с официална церемония по първа копка, но коронавирусът е осуетил намеренията на компанията, съобщават от общината.

"Въпреки трудните времена, ние взехме решение да осъществим планираната инвестиция в Кюстендил", казва управляващият съдружник на "ФолаПласт" ООД Йоханес Зейфарт. "Бихме искали да благодарим преди всичко на кмета г-н Паунов, който подкрепи нашия проект от самото начало. Също така се радваме, че в лицето на Бараж Груп ЕООД открихме главен изпълнител, който отговаря точно на нашите изисквания", допълва мениджърът.

Новият завод е първото производствено предприятие на немската компания VolaPlast GmbH & Co. KG извън Германия. Тя е една от най-модерните и иновативни за преработка на пластмаси в Германия. Основана през 1961 г., днес във "ФолаПласт Германия" работят почти 200 души и се управляват от собствениците трето поколение. С цел да осъществи по-нататъшен растеж на компанията и за да може напълно да отговори на изискванията на клиентите и в бъдеще, компанията инвестира в ново производствено предприятие в Кюстендил. Решението за Кюстендил е било предшествано от интензивен процес на подбор на страни и градове.

Върху парцел от над 17 000 м² се изгражда модерна производствена и складова сграда с двуетажно административно крило. Новата сграда, построена от "Бараж Груп" ЕООД, трябва да бъде готова през февруари 2021 година. На площ от 4300 м² ще се произвеждат технически пластмасови детайли и ще се монтират автостъклоизмиваща система за различни автомобилни производители в Европа. Първоначално ще бъдат наети 30 нови служители. Впоследствие жще между 100 и 120 човека ще намерят работа в новия завод. "За нас най-важното на новото място са мотивирани и ангажирани служители. Ето защо стартирахме с подбора на специалисти и ръководни кадри в платформата jobs.bg. Ще започнем да търсим персонал за производството най-късно през есента", каза Вернер Хопах, управител и собственик на фирмата.

Кюстендил е общински и областен център, попадащ в Югозападния планов район, заедно с останалите 71 населени места от областта.
Градът е разположен в зона, подходяща за развитие на трансгранично сътрудничество (до границите с Р Македония и Р Сърбия). Разстоянието от Кюстендил до е столицата София е 86 км, до границата с Р Македония е 22 км, а до границата с Р Сърбия и Черна гора е 30 километра.

Градът има и важно геостратегическо местоположение. През Кюстендил минава път първи клас №6 (ГКПП Гюешево) с Р Македония-Кюстендил-Радомир-София-Карлово-Сливен-Бургас, който е главната пътническа артерия и връзка на столицата София със Скопие (Р Македония), през Куманово. Път втори клас №62 свързва Кюстендил с градовете Дупница и Самоков. Връзката на града с ГКПП Олтоманци (с Р Сърбия) се осъществява по път №601. През територията на Община Кюстендил минава трансевропейски коридор №8 (Вльора-Тирана-Скопие-София-Бургас-Азия). В процес на проучване е трасе на бъдещ ж.п. коридор.
Населението на общината е около 74 000 жители.

Всички тези благоприятни условия заедно с природните дадености все още не се използват добре в интерес на бизнеса и хората от региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във