Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още един златен КТБ имот (за)минава по тънката лайстна

S 250 a847935f c60d 43db 89bb 5d6c10a0873f

Самохвалството на синдиците на КТБ е пословично. Мине - не мине месец-два и Кристи Маринова и Ангел Донов току се похвалят колко добре се справят със събираемостта на активите на фалираната банка. Но добро ли е постижението им наистина, ако тези активи се разпродават на безценица.

 

„Непосилният“ труд,  който, според думите им, те полагат, бил върнал в хазната на банката над 1.3 млрд. лева. Същата песен запя през миналата седмица и министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев в отговор на парламентарно питане от депутата от „Демократична България” Мартин Димитров. Тогава Ананиев обяви, че общият pазмеp на cъбpаните от cиндиците на КТБ средства към 1 март тази година възлиза на 1.372 млрд. лева.

Не на същото мнение обаче е бившият директор на кредитирането в Корпоративна търговска банка Георги Зяпков. Пред БАНКЕРЪ той каза, че може да отговори вместо министър Ананиев, но със сигурност сметките му ще се различават много сериозно от сметките на финансовия началник в държавата. И се аргументира така: „От встъпването в длъжност на първите синдици (март 2015 г.) до сега общо събраните средства са 895 милиона лева. През март 2015 г. те завариха налични по сметка 518 млн. лева. Така че събраното до днес плюс завареното е общо 1.4 милиарда лева. И задавам въпроса – защо тогава на кредиторите са разпределени точно 1.250 млрд. лева? И защо за едни около 150 милиона "няма информация"?"

Очевидно отговорите на тези въпроси едва ли ще бъдат дадени скоро.        

И докато само преди месец

синдиците на банката  

не пропуснаха да се похвалят за пореден път, че ще изплатят още 250 млн. лв. на кредиторите на банката от четвъртата поред частична сметка за разпределение на приетите вземания, някак удобно беше пропуснат факта, че основната част от тези средства дойдоха от получените 125 млн. евро от БТК през май миналата година. В същото време от погледа им сякаш „убягват“ доста съпътстващи сделки, от които събирачите на дългове, няма как да  върнат дори минимален процент от отпуснатите от банката кредити.

Преди повече от две години в публикацията си под заглавие "Претакането" на имотите на КТБ върви успешно“, “Банкеръ“  алармира за доста любопитни случаи. Един от тях е около историята със строително-инвестиционното дружество „Евробилд 2003“  ЕООД, с което - след фалита на банката, сръчно се разпореждаше основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Тогава алармирахме, че след като дружеството бе доизточено от Лазов, той го фалира като остави огромни дългове. Никой от пряко отговорните за събиране на активите не се втурна да провери изнесените от нас факти. 

Сега името на Лазов отново влиза в полезрението ни. Този път обаче, като „обикновен акционер“ в друга, обявена в несъстоятелност компания, която

също дължи милиони на фалираната КТБ.

Става дума за 29 самостоятелни обекта (апартаменти и паркоместа), предлагани в осеметажната сграда на ул. „Панайот Волов“ в централния софийски  район „Оборище“, които са собственост на „Евробилд София“ АД. Те ще бъдат търгувани на куп от синдика на обявената в несъстоятелност компания – Красимир Босолов през тази седмица.

Общата цена на която се предлагат всички те е  6 214 840 лева. Оценката им е направена от „Цеси консулт“ ООД. Справка в регистрите за продажбата на синдиците показва, че това е първата им продан, което означава - най-висока цена. И тъй като едва ли се очаква да се яви купувач на цялата сграда и то на първия търг, тепърва ще последват нови търгове и преоценки с редовните 20 на сто надолу при всяко следващо предлагане.

Задълженията на

фалиралата компания обаче са за над 52 млн. лева

Това показва, проверка в информационната система „Дакси“ и Търговския регистър, където е публикуван одобрения от съда списък на кредиторите. Задълженията на фирмата по отпуснат в края на 2013 г. кредит от Корпоративна търговска банка са 51 572 714.64 лева. Към тях се прибавят и над милион дългове към Националната агенция по приходите и над 20 хил.лв към „ЧЕЗ Електро България“ АД.

Ако проследим фирмената история, ще видим, че при създаването на акционерното дружество през 2013 г. в капитала му са апортирани именно сега търгуваните имоти. Тогавашната им оценка обаче е

надхвърляла... 18 млн. лева.

Собственици на дружеството тогава са две фирми – едната, от които е именно скандално известната „Евробилд 2003“ ЕООД, свързана с Бисер Лазов, а втората е „Сагара трейд“ АД. 

Самата „ Сагара трейд“ по това време пък е почти цялостно притежание (99.99 от капитала) на друг сериозен длъжник на фалираната банка - акционерното дружество „Витро инвест“, което също е обявено в несъстоятелност. Според списъка на кредиторите му, неговите дългове са за над 84 млн. лева.

Разбира се акционерното участие във всички тези дружества след затварянето на банката са се променяли, каквото е могло да бъде оскубано от тях е било направено, но дълговете им са оставали. 

Реално погледнато дори споменатите имоти да бъдат продадени още на първия търг, както се предлагат на куп от синдика на „Евробилд София“ АД , и то по най-добрата възможна цена (което е мисия невъзможна), тези средства

няма как да покрият дори една десета

от дълга на дружеството към банката.

И в този, както в още десетки да не кажем стотици случаи, много от фалиралите след затварянето на КТБ компании се озоваха дискомфортно в зоната на неизрядните длъжници, чиято дейност беше прекратена.

Разбира се това се отнасяше за тези, които не бяха в сценария по срутването на банката. Но имаше и отбрани кредитополучатели, които бързичко успяха да се възползват от ситуацията и за които фалита на банката бе като златен дъжд върху им. Да се чуди човек как синдиците на банката се хвалят със своите „върхови постижения“  при положение, че заложените в нея активи се разпродават на безценица…   

Безспорно е обаче едно, че фалита на банката, ще продължи да вълнува хората още много години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във