Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ОЩЕ ЕДИН СПЕШЕН СЛУЧАЙ БЕ РЕШЕН В ПИРОГОВ

Всяко чудо - за три дни, протестът на работещите в Пирогов бе потушен за два. Засега...
В първите дни на отминаващата седмица (17 и 18 юли) лекари, сестри и санитари от болницата за спешна медицина със скандиранията си разсеяха всякакви съмнения за това дали има протестна подписка и кой стои зад нея. За разлика от верижните болнични протести преди няколко месеца този път дори синдикатите не засенчиха естествено повишилото се недоволство. Персоналът поиска някой да плаща за обслужването на спешните пациенти, които не се хоспитализират, за което сега здравната каса не дава пари. Шест месеца бяха предостатъчно за медицинските работници, за да се убедят, че фишовете с по-ниските заплати стават традиция. По думите на директора на Пирогов доц. Спас Спасков дейността на лечебното заведение през 2006-а се е повишила с около 40%, но въпреки това приходите са по-ниски.
Още в началото на март доц. Спасков предупреди в изявление пред БАНКЕРЪ, че новата концепция за работа на болниците е да се прави медицина според наличните пари, но няма да е чудно, ако тя доведе до протести. Още преди това пък - в началото на февруари, Министерството на здравеопазването призна, че около 2 млн. пациенти са останали извън обсега на вниманието на институциите, финансиращи здравните услуги. А става дума за хората, които сами се определят като спешни случаи, обръщат се директно към болниците, обслужващи такива състояния, но после си отиват вкъщи. Всички българи знаят, че най-много такива пациенти минават именно през Пирогов. На година са около 230 хиляди. Но за тях здравноосигурителната каса не е предвидила през 2006 г. клинична пътека, здравното министерство пък не е създало методика за покриване на такива разходи.
Заместник-министрите д-р Матей Матеев и д-р Атанас Додов може да са били изненадани от бунта в спешната болница, но не би следвало да ги учудват причините за него. На втория ден те дойдоха на крака в кабинета на доц. Спасков и под виковете Оставка и Дайте ни парите намериха вариант за измъкване от ситуацията. Ще бъде въведен пакет от дейности за обслужване на спешни случаи. Той ще се остойности най-вероятно на около 30-50 лева. До два месеца ще се заплати спешното обслужване на пациенти през първото полугодие на 2006 година. За следващите шест месеца лечебното заведение ще получи същата бюджетна субсидия. Пари засега ще се вземат от предвидените 41 млн. лв. за спешна помощ, но финансовото министерство ще трябва да отпусне още.
Проблемът е обсъждан многократно в министерството през последните месеци. Хубаво е, че Пирогов стана инициатор да бъде решен този казус, заяви заместник-министър Матеев. Според него въпросът се поставя на пресекулки от 1993 г., но европейските изисквания ни принуждават най-накрая да се дефинира спешната помощ, да се реши какво обхваща тя и кой я заплаща.
Взето е решение да се заплати лечението на спешни пациенти във всички болници в страната, които обслужват неотложни случаи.
Едва ли случайно, точно когато приключиха разговорите между съвета на директорите и представителите на недоволните пироговци, коридорите на болницата бяха облепени с обяви от най-голямата английска верига за здравни грижи, която предлагаше директно интервю с работодател. Търсеха се 250-300 души персонал. Заминаване за Острова до месец...

Facebook logo
Бъдете с нас и във