Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още един сблъсък: 9% ДДС в туризма, но само при картови плащания

Служебното правителство обмисля да запази въведеното като антикризисна мярка намаление на ДДС от 20 на 9% за заведенията, но само за картовите и банкови плащания. Преди дни ресорният министър Стела Балтова каза, че текат дискусии, но има принципно съгласие от финансовото министерство. Туристическият бранш обаче приема тази идея на нож. Като поставя и искането намалената ДДС ставка да се запази безусловно.

В писмо до министър Балтова Националният борд по туризъм (НБТ) казва, че такава мярка е дискриминационна и не е възможно всички клиенти да бъдат заставени да плащат само по банков път или с карта. От НБТ се оправдават и че има клиенти, които твърдо отказват да плащат с кредитни или дебитни карти. Даден е пример с планинските курорти, където почти 50% от ползвателите на услуги предпочитали заплащането в брой на каса. Операторите в Пампорово, Банско, Боровец и Витоша положиха огромни усилия в пандемията да въведат дигитално заплащане за лифт карта, но българските туристи предпочитат да плащат в брой. Дори са създадени условия не само за безкасово заплащане, а и за безконтактно получаване на лифт картата. По една или друга причина, хората нямали все още добре изградени навици за предимно картови разплащания.

"Ние приветстваме идеята за оставане на намалената ставка на ДДС на 9%. Но сме категорично против две различни ставки според това дали се плаща в брой или с карта. Подобна мярка реално би подпомогнала не туристическия сектор, към който е насочена, а банките и счетоводните къщи предвид дължимите към финансовите институции комисионни при плащане с карта, както и усложненото счетоводство", заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Очевидно диференцираната ДДС ставка ще е още едно поле за сблъсък между бранша и правителството. Браншови организации вече обявиха, че започват стачки след въвеждане на нови COVID мерки, които предвиждат от 7 септември заведенията да работят до 22.00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във