Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още две български села изчезват от картата

Още две български села изчезват от картата. Министерският съвет одобри на днешното си заседание административно-териториална промяна в община Златоград, с която се закриват селата Мързян и Фабрика.

Предложението е на кмета на общината след решение на Общинския съвет в Златоград.

Причината за заличаването на тези населени места от регистъра е, че не отговарят на предвидените в Закона за административно-териториално устройство на Република България изисквания за наличие на постоянно население.

Село Мързян няма самостоятелно землище, а землището на с. Фабрика ще бъде присъединено към това на съседното с. Цацаровци.

Общо 571 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители. Това показва справка в Националния регистър на населените места на Националния статистически институт за броя на жителите по селища към 31 декември 2015 година.

Към 31 декември 2015 година в страната има общо 5259 населени места, от които градовете са 257, селата – 5000, като два са манастирите със статут на населено място. 

С един жител в страната са точно 69 села. По двама души население има в 67 населени места, а по трима – в 44 села. 46 населени места в България са с по четирима жители. С по пет души постоянно население са 52 села, а с по шестима жители – 33 села. Общо 28 села имат по седем жители, други 34 са с по осем обитатели, а 38 села са с деветима души население.

Най-много села без население и с едноцифрен брой жители има в област Габрово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във