Банкеръ Daily

Росица Матева:

Още 800 машини за вота ще бъдат произведени в Тайван

Продължават преговорите между Централната избирателна комисия и "Сиела норма", съобщи говорителят на Комисията Росица Матева. Според нея единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е "Сила норма", поради сключен на 6 февруари договор. "Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено", обясни Матева.

"Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със „Смартматик“, които са производители. В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на „Смартматик“ за Централна и Източна Европа. В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България", каза пред bTV говорителят на ЦИК.

В момента се водят разговори как да бъде извършен транспортът и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от "Сиела норма".

"В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции. Ще направим възможното да се справим", увери Росица Матева.  

По думите ѝ ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. Ако бъдат доставени въпросните нови машини, ще има по две устройства в повече от 700 секции.

"Има обявена обществена поръчка. Преговорите със „Сиела норма“ по технически въпроси ще продължат. По тяхно искане не приключи работата на Комисията по тази поръчка в събота, ще се проведат преговори и днес, и утре вероятно ще се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за Народно събрание и за логистиката на тези два вида избори", обясни Матева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във