Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още 360 000 лв. за тютюнопроизводителите, които не са получили помощ de minimis

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е разпределил бюджет от 360 000 лв. по помощ de minimis, по която ще бъдат компенсирани тютюнопроизводители за част от производствените разходи за отглеждане на тютюн. 

Припомняме, че в края на февруари тази година фондът изплати над 2.7 млн. лв. по държавната помощ de minimis на 1968 стопани. На подпомагане подлежаха тютюнопроизводителите, включени в Регистър на тютюнопроизводителите за миналата година, които имат вписване на реализирани количества в регистъра на тютюнопроизводителите за 2020 година.
Част от тютюнопроизводителите не се възползваха от помощта, тъй като не отговориха на условията по нея. Към момента тези стопани са вписани в регистъра на тютюнопроизводителите за 2022 г. и имат вписване на реализирани количества от произведения през миналата година тютюн. В тази връзка, с оглед минимизиране на негативното влияние на климатичните промени, икономическата и геополитическа криза и с цел подобряване на устойчивостта на тютюнопроизводителите, е взето решение да се предостави държавно подпомагане и на тези тютюнопроизводители.
Общият размер на предоставените на едно лице или предприятие помощи по схема de minimis не може да надхвърлят левовата равностойност на 25 000 евро за период от три последователни финансови години.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във