Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още 30 млн. евро от ЕС отиват за развитие на пограничните райони

Отварянето на граничния пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово е най-важният проект за региона, обяви Захари Христов.

Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Република Северна Македония по програмата за трансгранично сътрудничество, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обями заместник-министър Захари Христов. 

Инвестициите ще бъдат насочени за развитието на чиста и зелена среда, устойчив туризъм и в подпомагане на конкурентоспособността в трансграничния регион.

„Сред приоритетните ни обекти е изграждането на новия граничен пункт „Клепало“, между общините Струмяни и Берово, за който специално сме отделили средства, като по този начин ще имаме още една пътна връзка за развитие на двустранните отношения“, отбеляза Христов.

Той обърна внимание, че благодарение на Интеррег програмите в последните 20 години е обновен обликът на пограничните населени места на двете страни.

„Осигурихме подходящ достъп до природни забележителности, реставрирахме антични крепости и църкви, помогнахме на местните културни, образователни и спортни центрове да развиват активна дейност сред нашите деца и младежи, което се вижда от успехите им на многобройните състезания и фестивали. Възхищавам се на тези млади хора, които съживяват традициите и споделят идеи за бъдещето, без да поставят граници по между си“, каза зам.-министърът.

Той бе категоричен, че всичко направено дотук, е  спомогнало и за положителна промяна в отношенията между двете страни. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във