Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още 140 милиона лева за фермерите по схемите за директни плащания

Допълнителни 140 милиона лева ще получат фермерите по схемите за директни плащания и за обвързана подкрепа. Парите ще бъдат изплатенни до края а тази година.

Допълнителната финансова помощ е разрешена от Европейската комисия и ще се набави чрез прехвърляне на средства между двата стълба на Общата селскостопанска политика. По този начин  директните плащания ще бъде увеличени, като подпомагане ще могат да получат около 60 000 земеделски стопани.

 „Средствата може да ги получите в следващите месеци, до края на календарната година. С тях пакетът за директните плащания ще бъде увеличен с 9% и подпомагане ще могат да получат около 60 хил. земеделски стопани“, обясни ресорният министър Десислава Танева в петък по време на видеоконферентен разговор с всички браншови организации в сектор „Земеделие“, които получават подпомагане по директни плащания и обвързана подкрепа.

Предложена бе и промяна в срока, в който се предоставят документи за доказване на реализация за сектор „Плодове и зеленчуци“. Промяната на срока на 31 декември 2020г. вместо 31 януари 2021 г., ще даде възможност плащането по схемата да бъде изтеглено с един месец по рано.  Предстои заинтересованите браншови организации да изпратят становище.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във