Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Още 10 млн. лв. ще получат общинските болници в София

Общо 10,5 млн. лева са насочени за дофинансиране към всички общински болници в София. Първа АГ болница ще бъде дофинансирана с половин милион лева. Тази година бюджетът за здравеопазване, който е заложен, е 54,5 млн. лева. 

За 2020 г. Столична община е отделила с 5 млн. лева повече за здравеопазване. Парите са разпределени за профилактични програми и финансиране на програми за донорски яйцеклетки, инвитро и други. 

През годината ще продължат усилията на здравното министерство за повишаване ефективността на управлението на държавните и общинските болници, чрез осигуряване на прозрачност, възможност за сравнение и подобряване на контрола в разходването на публичните средства за здравеопазване.

На ръководствата на болниците, отчитащи неблагоприятни стойности на финансовите параметри, се препоръчва да подготвят и да започнат да изпълняват оздравителни планове и програми, които да допринесат за подобряване икономическото състояние на лечебните заведения.

Миналата седмица бе обявено, че ще бъдат направени спешни промени в Закона за обществените поръчки, след като управителят на Здравната каса заговори за лобистки текстове в полза на частните болници. Така лекарство, което държавна болница купува за около 130 лева, частна взима за над 1000 и държавата е длъжна да й го плати.  Това е възможно според сегашния закон, който позволява на частните клиники да пазаруват без търг за най-добра цена. Затова се взе решение, правилата да бъдат еднакви за всички и за частни, и за държавни и общински болници. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във