Банкеръ Daily

Министър Пулев в Силистра:

Още 10 дни за кандидатстване по ПВУ - Технологична модернизация

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев призова бизнеса в Североизточна България да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична модернизация, на обща стойност 260 млн. лева.

Пулев е в Силистра заедно с екипа си, където откри мобилна приемна в областната управа. Целта му е да запознае местния бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз.

В мобилната приемна на министъра и екипа му присъстваха началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, началникът на отдел „Програмиране“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Велина Попова, областният управител на Силистра Николай Неделчев, заместник-областният управител на Силистра Димитър Тодоров, както и областният управител на Добрич Здравко Здравков.

Министър Пулев обяви, че общо по Плана за възстановяване, и по структурните фондове в България се очакват 7 млрд. лева. По думите му 99% от всички фирми в Силистра и областта попадат в сегмента микро-, малки и средни предприятия и могат да кандидатстват по ПВУ, като 93% от тях са микро предприятия с до 9 заети лица.

Пулев отбеляза, че въпреки многото спекулации с Плана за въстановяване и устойчивост, той работи. И по линия на Министерството на иновациите и растежа до края на тази година ще бъдат канализирани 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана за възстановяване.

Пулев подчерта, че до края на годината ще се отварят още три програми по Плана за възстановяване и устойчивост – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лв., за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лева.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев обяви, че от следващата година Министерството на иновациите и растежа ще разполага със 7 млрд. лв. за подкрепа на микро-, малки и средни, големи, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

„Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв. са почти завършени и в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена за одобрение до 23 септември“, добави министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във