Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Осезаем е спадът на общия обем на свободните логистични площи

Пазарът на логистични площи в София регистрира поредно тримесечие на висока активност, се посочва в анализа на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton за първите три месеца на тази година. През периода в района на София са наети общо 34 204 кв. м, като основен двигател на пазара са разрастванията на търговците на дребно, логистичните и дистрибуторските компании.

Отчита се също осезаемо понижение в дела на незаетите площи в индустриалния сегмент. При 4.1% към края на миналата година, към началото на 2022-ра този процент намалява двойно до 2 на сто.

„През изминалата година пазарът на индустриални имоти получи силен тласък, отчасти заради засиленото търсене на площи за складиране покрай пандемията и ръста на онлайн търговията. Това стимулира много предприемачи да инвестират в логистични проекти и доведе до временно увеличение на незаетите площи, докато новото предлагане бъде усвоено от пазара“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman&Wakefield Forton.

От компанията допълват, че през последното тримесечие е завършен само един обект - логистичен център на DHL в района на летището с площ от малко над 5000 кв. метра.

Повечето запитвания за наем са за средни по размер логистични площи в районите на Околовръстен път или в новоизграждащите се индустриални зони в Елин Пелин и Божурище. В рамките на града се търсят по-малки площи до 1000-2000 кв. м за обслужване на вътрешно градска дистрибуция.

Към началото на годината общо 423 000 кв. м складови, производствени и логистични площи са в строеж в София и близките индустриални зони. Около 40% от тези имоти са спекулативни проекти, т.е. планирани за отдаване под наем. По-голямата част от изграждащите се площи са разширения на собствени производствени и складови бази.

Наемните нива в първокласните индустриални бази в София отбелязват лек ръст до 4.4 евро/кв. м за средно големи обекти при 4 евро/кв. м към края на миналата година. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във