Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Осем дунавски държави се обединиха в общ туристически проект

S 250 e4e51f3c 3c20 4d58 81c5 d641323908fc
S 250 f7292569 9e31 4b1d 8852 5d4d9016d0b7
S 250 5919fb97 7b04 4bc2 9b9b 0a944af59fe0

Природни паркове и резервати от осем  Дунавски държави вече са обединени в общи туристически проекти. Брошура, разработена по Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион, показва възможностите за туризъм в защитените територии по поречието на р. Дунав. Брошурата е качена и на български език в сайта http://www.danubeparks.org/.

На природолюбителите се предлагат оферти от 15 защитени територии – разходки с лодка и кану, скално катерене, велопоходи и излети. В допълнение от http://www.danubemap.eu/ могат да бъдат изтеглени карти с туристически маршрути. На сайта има и допълнителна информация за възможностите за храна и нощувка, както и за транспортните връзки. Заедно с това са описани природните богатства и видовото разнообразие във всяка една от зоните.

Туристическите продукти са реализирани по проектите „Дунавски паркове“ и „Дунавски паркове 2“, в които участват природни паркове и резервати от 8 дунавски държави - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. От българска страна партньори са Природен парк „Русенски Лом“, Природен парк „Персина“, Природен резерват „Сребърна“ и Защитена местност „Калимок – Бръшлен“.

Защитените територии по поречието на Дунав опазват ценни видове и местообитания, но заедно с това са място за развлечения и отдих сред природата. Доскоро международният туризъм в тези зони бе затруднен заради липсата на достатъчно информация. Днес обаче възможностите нарастват благодарение на новите технологии и сътрудничеството на дунавските държави в рамките на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Природен парк „Персина“ например разполага с пет каяка и екипировки за туристите. В румънския биосферен резерват „Делтата на Дунав“ се организират развлекателни турове, научен туризъм, селски и балнеотуризъм. Туристите могат да направят еднодневни екскурзии с лодки, а тези, които разполагат с повече време, да попътуват в модерни плаващи хотели от 6 до 12 дни. В Природен резерват „Сребърна“ са създадени условия за наблюдение на над 200 вида птици, а в хърватския природен парк „Копачки рид“ има оферти за спортен риболов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във